مجری ذی صلاح ساختمان کیست ؟
ژانویه 28, 2023مدیریت ساخت چیست؟
فوریه 14, 2023ساختمان سازی (به انگلیسی: building construction) همواره از زمانی که بشر نیاز به داشتن جایی برای محل سکونت پیدا کرد، مورد توجه قرار گرفت؛ و همه ساختمانها برای آماده سکونت شدن مراحل اجرا دارند.
ساختمان سازی یا اجرای ساختمان به مجموعه عملیاتی همچون تخریب یا برچیدن، تعمیر، تغییر، توسعه، ساخت، محافظت و نگهداری ساختمان یا برخی از سازههای زمین بصوت موقت یا دائم اطلاق می شود که برای پیشبرد یک پروژه ساختمانی اجرا می گردد؛ و این ممکن است یک تعمیرات کوچک و یا یک طرح توسعه ساخت و ساز باشد.
البته قبل از شروع تمام مراحل عملیاتی قرارداد مدیریت پیمان یا ساختمان سازی بین کارفرما و سازنده بسته می شود و اگر مالک سرمایه لازم را برای ساخت و ساز ندارد قرارداد مشارکت در ساخت بین مالک و سازنده منعقد می شود.
پیمانکاران، شرکتها، دفاتر و فروشندگان تجهیزات و مصالح ساختمانی
جهت همکاری با گروه مانکس میتوانند رزومه، کاتالوگ، بروشور و یا لیست قیمت خود را با پرکردن فرم زیر ارسال نمایند.
ارتباط با گروه ساختمانی مانکس
اجرای ساختمان را چه کسی انجام می دهد؟
مجری ذی صلاح ساختمان همانطور که از نام او پیداست مراحل اجرای ساختمان را برعهده دارد و همچنین مدیریت پیمانکاران ساختمانی را نیز انجام می دهد وظایف مجری ساختمان را در ادامه بررسی می کنیم:
وظایف مجری ساختمان
- برنامه ریزی برای انجام مراحل اجرای ساختمان با همکاری مدیر پروژه
- استخدام افراد متخصص و تیم طراحی در تهیه جزئیات صحیح اجرای ساختمان
- متره، برآورد و محاسبه هزینههای اجرای ساختمان و پیش بینی های مالی
- نصب تابلو کنار کارگاه برای نمایش دادن موارد مهم در پروژه اجرای ساختمان از جمله نام کارفرما، پیمانکار و زمان پایان کار پروژه
- نظارت و مدیریت مراحل ساخت
- ارتباط بین پیمانکاران فرعی و تأمین کنندگان
- رعایت اصول ایمنی در محل کارگاه و اجرای ساختمان با روش های ایمن
- انجام آزمایشات دقیق برای متریال و مصالح بکار رفته در اجرای ساختمان برای حصول اطمینان از انطباق با استانداردها و ضوابط مقررات ملی ساختمان
- بیمه کردن کل ساختمان
- پیشبینی و یا حل مشکلات در اجرای ساختمان برای جلوگیری اجرای دوباره پرهزینه یا آزمایش مجدد
- مستند نمودن فرآیندها و گزارشهای پروژه و نگهداری از مستندات
- ارائه گزارش کار از پیشرفت روزانه پروژه در حال اجرای ساختمان به مدیران و مالکین پروژه و مشتریان
- ارائه هر گونه کمک به مدیران و تیم طراحی برای گسترش سیستم کاربردی در پروژه
- موظف نمودن پرسنل ساختمانی و عملیاتی برای بررسی و بازدید موارد اجرا شده برای پیشگیری از بهینه سازی مجدد
- فرهنگ حادثه صفر را در اجرای ساختمان از طریق استفاده از راهبردهای لازم در این خصوص ایجاد کردن.
- اطمینان از اتمام به موقع پروژه اجرای ساختمان
مراحل اجرای ساختمان
برای اجرای تمامی مراحل ساختمان در ابتدا دو مرحله اساسی وجود دارد:
مراحل پیش از اجرای ساختمان
- بازدید از زمین و آماده سازی زمین برای مراحل اجرای ساختمان
- ایجاد سایت کاری و تجهیز کارگاه
- تعیین تیم اجرایی
- تخریب سازه قبلی در صورت نیاز
- نصب، نگهداری یا برداشتن داربستها
- نقشه برداری و پیاده سازی نقشه روی زمین
- ایجاد معابر و محوطه سازی برای انجام مراحل اجرای ساختمان
- بستن قرارداد با پیمانکاران مورد نیاز
- مشخص کردن محل فونداسیون
بازدید از زمین و آماده سازی زمین برای مراحل اجرای ساختمان
قبل از شروع هر کاری ابتدا باید محلی که می خواهیم ساختمان سازی را انجام دهیم، وضعیت و فاصلهاش را نسبت به خیابانها و جادههای اطراف و همچنین نحوۀ دسترسیاش را به خیابانهای اصلی و جاهای دیگر بسنجیم و سپس خاک زمینش را نیز با نمونه برداری و فرستادن آن به آزمایش مکانیکی خاک بررسی کنیم که آیا توانایی تحمل بار ساختمان برای تعداد طبقاتی که قرار است اجرا گردد را دارد؟
در بررسی هایی که انجام می شود همچنین باید برای ورود و خروج ماشین آلات دقت لازم صورت گیرد و جای کافی نیز برای مصالح پای کار در نظر گرفته شود.
سپس به ریشه کنی یعنی کندن ریشههای نباتی که ممکن است در زمین روییده باشد اقدام شود و همچنین تمام سازههای اضافی را برداشته و باید سطحی صاف و عاری از هر گونه ضایعات برای شروع مراحل اجرای ساختمان تحویل گردد.
ایجاد سایت کاری و تجهیز کارگاه
برای تجهیز کارگاه باید اقدام به تهیه نقشه برای آن نمود؛ و جانمایی هر بخش را تعیین کرد و نکات ایمنی و اجرایی لازم نیز باید بررسی گردد؛ و همچنین در تجهیز کارگاه باید بخشهایی برای اتاقک نگهبان، اتاق کارمندان و مهندسان پروژه، اتاق HSE، اتاق کارگران، سرویس بهداشتی و حمام برای کارگران، محل انباری مصالح، محل قرارگیری ماشین آلات و انباری برای تجهیزات پروژه و تعیین محل مناسب برای تخلیه مصالح و تجهیزات توسط ماشینها و مسیر عبور و مرور در نظر گرفته شود.
تعیین تیم پیمانکاری ساختمان یا تیم اجرایی ساختمان سازی
در هر پروژه اجرا ساختمان حدود 30% هزینهها صرف منابع انسانی و تیم اجرایی میشود؛ و با توجه به افزایش پروژههای ساخت و ساز و زمان و هزینهای که برای این پروژهها صرف می گردد، انتظار این است که این پروژهها با کیفیت هر چه بهتر اجرا شوند.
تشکیل تیم اجرایی صحیح می تواند بر این سه عامل یعنی هزینه، زمان و کیفیت کار در اجرا ساختمان و همچنین در کنترل و زمانبندی پیشرفت پروژه بسیار تأثیر گذار باشد.
در هر پروژه اجرای ساختمان حدود 30% هزینهها صرف منابع انسانی و تیم اجرایی میشود؛ و با توجه به افزایش پروژههای ساخت و ساز و زمان و هزینهای که برای این پروژهها صرف می گردد، انتظار این است که این پروژهها با کیفیت هر چه بهتر اجرا شوند.
تشکیل تیم اجرایی صحیح می تواند بر این سه عامل یعنی هزینه، زمان و کیفیت کار در اجرای ساختمان و همچنین در کنترل و زمانبندی پیشرفت پروژه بسیار تأثیر گذار باشد.
تخریب سازه قبلی در صورت نیاز
در مناطقی که ارزش ملک رشد بالایی داشته، اصولاً ساختمانهای فرسوده را تخریب می کنند تا یک ساختمان جدید و نوساز با ارزش بیشتر در آنجا ساخته شود. در تخریب ساختمان 5 مرحله مهم وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد:
1. ایمنی
در اجرای ساختمان قبل از تخریب باید اقداماتی همچون نوارکشی یا فنس کشی، نصب داربست، نصب یا بکارگیری گونی و راهروی سرپوشیده موقت برای حفاظت ازمحیط پیرامون در برابر افتادن سنگ و آجر، تهیه تجهیزات ایمنی از جمله لباس وکلاه ایمنی و هماهنگ نمودن یک تیم برای انجام اصول محافظتی در طول تخریب انجام شود.
2. آماده سازی تخریب
در تخریب باید فاصلۀ 40 درصدی ارتفاع با معبر عمومی جلوی ساختمان رعایت شود و برای کم شدن ارتعاشات تخریب در زیرزمین، همکف و بالکن عملیاتی مانند برچیدن بالکن های انجام می شود.
3. برچیدن دیوارهای ساختمان و قسمت های سست ساختمان
قسمتهای سست باید زودتر تخریب شوند زیرا در صورت ماندن ممکن است ایجاد خطر کنند.
4. برچیدن اسکلت ساختمان قدیمی
برای انجام اینکار از کوتاه کردن ستونها شروع و سپس تخریب کامل تمام اسکلت انجام می شود.
5. نخاله برداری
اینکار توسط ماشین آلات باب کت، لودر و بیل مکانیکی اجرا می شود
نصب، نگهداری یا برداشتن داربستها در اجرا ساختمان
اصولاً داربست برای کار در ارتفاع بیش از دو متر مورد نیاز است؛ و کار در ارتفاع و استفاده از داربست، به ویژه در صنعت ساخت و ساز، موضوعی رایج و مهم است.
داربست سازهای موقتی از جنس فلز یا چوب و متشکل از یک یا چند پایه با اجزای نگهدارنده، اتصالات و تکیه گاهها می باشد که در طول اجرای ساختمان برای دسترسی به ساختمان و نگهداری کارگران یا مصالح در ارتفاع مورد استفاده قرار می گیرند.
پیمانکاران متخصص نصب داربست اینکار را انجام می دهند و برای اینکار رعایت اصول و آیین نامههای ایمنی بکار رفته در نصب و برپایی داربست و آماده سازی آن برای بازدید کارشناس پیمانکار لازم می باشد.
تمامی داربستهایی که کارگران روی آن می ایستند و کار می کنند باید دارای جایگاه کافی کار باشد و هیچکدام از قسمتهای جایگاهِ کار نباید بر روی لولههای آب، آجرهای لق، دودکش و دیگر مصالح غیر امن و نامطمئن قرار گیرند.
استفاده از داربست نیز شرایط و قوانین خود را دارد و کارگران و افرادی که از آن استفاده می کنند ملزم به گذراندن کلاسهای آموزشی و قبولی در آزمون تئوری و عملی مجاز مربوطه می باشند.
بعد از اینکه دیگر نیازی به استفاده از داربست نبود گروه داربست وظیفه دارد که با رعایت قوانین و موارد ایمنی آن اقدام به باز کردن داربست نماید.
نقشه برداری و پیاده سازی نقشه روی زمین
در ابتدا باید نقشه یا plan ساختمان را از روی کاغذ بر روی زمین پیاده نمود. بنابراین محل پیها، ستونها و همچنین سایر اجزای ساختمان باید روی زمین مشخص شوند.
فراموش نشود که یکی از مهمترین بخشها در ساخت خانه همین بخش است و در صورت عدم اجرای صحیح ممکن است منجر به مشکلات فراوان شود.
انتخاب روش برای اینکار به ابعاد پروژه بستگی زیادی دارد و برای پیاده سازی نقشههای ساختمان مهم و بزرگ باید از دوربین نقشهبرداری استفاده نمود و برای پیادهسازی نقشههای ساختمان معمولی و کوچکتر می توان از متر و ریسمان استفاده کرد.
برای تعیین محل ساختمانها حداقل به یک امتداد مبنا در محل احتیاج داریم که با توجه به عوارض اطراف محل این امتداد مبنا تعیین می شود.
برای نمونه امتداد در ساختمانهای مسکونی می تواند مرز ساختمان با لبۀ جاده و خیابانی که در مجاورت ساختمان قرارداد در نظر گرفته شود.
در ساختمانهای صنعتی نیز این امتداد، امتداد حصار یا نرده بیرونی زمین می باشد.
در تمامی این مراحل باید نقشه ساختمان تحت نظر باشد تا اینکه احتمال بروز خطا بسیار کمتر شود. بعد از مشخص شدن امتداد مبنا، اندازهها، طول و زوایا و ارتفاعهایی که برای پیاده سازی قسمتهای مختلف نقشه مورد نیاز است را به طولهای زمینی تبدیل می کنند.
این نکته ضروری ست که کلیه کارهای پیاده سازی نقشه مرحله به مرحله باید تحت نظارت و کنترل کامل قرار گیرد.
ایجاد معابر و محوطه سازی برای انجام مراحل ساختمان
این مرحله نیز برای حفظ ایمنی شهروندان و همسایگان و همچنین تسهیل عبور و مرور انجام می شود.
بستن قرارداد با پیمانکاران مورد نیاز
همانطور که میدانیم مجری ذی صلاح ساختمان وظیفه دارد که با پیمانکارانی که در طول سالهای تجربه کاریاش مناسب تشخیص میدهد برای اجرای ساختمان انتخاب و قراردادهای لازم را با آنها انعقاد نماید که البته اینکار می تواند هم پیش از اجرای ساختمان و هم در طول اجرا انجام پذیرد.
مشخص کردن محل فونداسیون
اولین مرحله پیاده سازی نقشه روی زمین در واقع همان پیاده کردن پلان فونداسیون ساختمان می باشد. که عرض و طول و عمق پیها به وزن ساختمان و قدرت تحمل خاک آن منطقه مرتبط است و به همین دلیل با آزمایشات لازم مکانیک خاک قدرت تحمل وزن مجاز در زمین مشخص می شود و از روی آن ابعاد پی تعیین می شود.
در ساختمان های کوچک ممکن است آزمایش مکانیک خاک صورت نپذیرد و میزان مقاومت زمین در برابر بار ساختمان با مشاهده خاک پی و لایه های خاک زمین از طریق حفر گمانه سطحی و یا با ضربه زدن به محل پی قابل تشخیص گردد.
انواع روش های پیاده سازی نقشه ساختمان
- پیاده سازی محل ساختمان به روش شعاعی:
در این روش در هر گوشه از زمین به کمک یک زاویه تعیین می شود. - پیاده سازی محل ساختمان از طریق متر به روش افست:
در این متد گوشههای ساختمان را با کمک دو محور مبنا مشخص و فواصل افقی و عمودی این نقاط را نسبت به مبداء مختصات بر طبق نقشه تعیین و بر روی زمین پیاده سازی می کنند.
در مراحل اجرای ساختمان سه فاز اصلی وجود دارد:
فاز اول: اجرای سازه ساختمان
این فاز از اجرای ساختمان دارای مراحل زیر می باشد:∇
اخذ جواز ساخت
پس طراحی سازه و تصمیم بر مبنای اجرای سازه و ساختن یک ساختمان بصورت مسکونی یا تجاری یا اداری گرفته شد، نیاز است که مجوزهای لازم برای پروانه ساخت را دریافت نمود. این پروانه یا جواز ساخت به شما اجازه ساخت و ساز را در محیط شهری و روستایی میدهد.
برای اخذ جواز ساخت مواردی همچون سند زمین، مشخصات هویتی، همچنین تعیین نمودن یک مهندس ناظر الزامیست.
گودبرداری
بلافاصله پس از اخذ جواز ساخت می توانید روند ساخت و ساز خود را آغاز نمایید؛ و اولین مرحله گودبرداری و پی کنی است.
در نقشه اولیه که توسط مهندس سازه کشیده شده تعیین شده که تعداد طبقات ساختمان چگونه است و باید فونداسیون آن با چه طول و عرضی اجرا گردد؛ به هیچ وجه نباید در اجرای فونداسیون دخالت شخصی داشته باشید.
در این مرحله از محل نقشه خاکبرداری میشود تا به خاک بکر برسید؛ از آنجا که زمین متحمل بار ساختمان است بنابراین باید پیها روی یک سطح محکم و بدون رانش قرار گیرند تا در آینده و بعد از اتمام پروژه و بارگذاری موجب نشست بیش از حد پیها نشود و یا اینکه نشستهای متفاوت ایجاد نگردد. البته اگر زمین موجود بدون خاکبرداری و بکر باشد باز هم باید گودبرداری را انجام داد.
گودبرداری به علت وجود رطوبت در سطح زمین می باشد و سطح زیرین پیها حداقل 1.5 الی 2 متر باید پایینتر از کف زمین باشند.
زیرا پی از بخشهای مهم در سازه است که جنس بتن دارد و بتن از دو عنصر آرماتور آهنی و ملات سیمان ماسه و شن تشکیل شده است.
همانطور که می دانیم آهن در برابر سولفاتها و موادی همچون کلر و آب حساس است و در صورت وجود این عوامل در کنار آهن، آهن زنگ می زند و مقاومت فشاری و کششی کمتری را تحمل می کند.
مقاوم سازی
وقتی که گودبرداری و کندن پی تمام شد؛ نیاز است که وضعیت پی از نظر استحکام توسط مهندسین سازه بررسی شود در صورت لزوم نیز باید اعلام کنند که چه سبکی از نوع مقاوم سازی باید اعمال شود و یا حتی ممکن است که از شما خواسته شود که یک الی دو ردیف دیوار سنگی برای اطمینان از استحکام زمین ایجاد نمایید.
پایدارسازی گود با نیلینگ
پیاده کردن محل پیها و شناژها و مِگر
وقتی که گودبرداری تمام شد نیاز است که برای تسطیح سطح زیر پی، از بتن با عیار سیمان پایین استفاده نمود که به آن بتن مِگر می گویند.
اهمیت بتن مگر برای بالا بردن کیفیت اجرای فونداسیون و راحتی در آرماتوربندی ساختمان می باشد؛ بعد از گودبرداری و تعیین محل پیها و شناژهای رابط پیها باید در این محلها حدوداً 40 تا 50 سانتیمتر ملات آهک و شفته ریخته شود.
*شفته از خاک مناسب، آهک و آب تشکیل شده است؛ خاک مناسب برای شفته خاکیست که دارای دانههای متشکل با قطرهای متفاوت باشد؛ به گونه ای که در شفته دانههای ریزترِ خاک، فضای خالی بین دانه های درشتتر را پر کند و در نتیجه جسم متراکم و توپری بدست آید.
بتن مگر در فونداسیون
بعد از شفته ریزی حدود 5 الی 10 سانتی متر بتن مگر روی آن می ریزند بتن مگر که به آن بتن نظافت نیز می گویند بتنی است که سیمان آن نسبت به دیگر بتنها کم و حدوداً 100 الی 150 کیلوگرم در متر مکعب می باشد و این کار به دو دلیل انجام می شود:
- بتن مگر حد فاصل بین بتن اصلی و خاک می شود و از جذب بیش از حد آب بتن فونداسیون جلوگیری میکند.
- سطح پی را با این بتن تنظیم می کنند تا بتن اصلی پی روی سطح صاف قرار گیرد.
آرماتوربندی فونداسیون
زمانیکه محل پی ساختمان آماده شد، مجری ساختمان فرآیند آرماتوربندی فونداسیون را انجام میدهد.
در این مرحله نیز مهندس سازه اعلام می کند که از چه مقدار میلگرد و با چه قطری استفاده شود و هرچه طبقات ساختمان شما بیشتر باشد تراکم و قطر میلگردها در آرماتوربندی فونداسیون بیشتر می شود.
آرماتور بندی فونداسیون در اجرای ساختمان
قالببندی فونداسیون
اجرا و آرماتوربندی فونداسیون با قالب گذاری و بتن ریزی کامل می شود؛ از سوی دیگر تماس مستقیم بتن با خاک موجب می شود که رطوبت آن خیلی سریع خارج شده و کیفیت بتن از بین برود؛ بنابراین از قالب بندی فونداسیون استفاده می شود بدین شرح که:
در قالببندی فونداسیون مهندسین سازه اصولاً از قالبهای فلزی یا قالبهای چوبی استفاده می کنند که هم مانع خروج آب بتن می شود و هم شکل اولیه فونداسیون حفظ می شود و در برخی بخشها نیز مانند ستونها فقط از قالب فلزی استفاده می شود.
اگر فونداسیون شما بصورت عمقی اجرا شود می توان دیواره های خاکی آنرا با کیسه های نایلونی پوشاند و به عنوان قالب از آنها استفاده نمود.
قالبها موجب شکل دادن به بتن می شوند و وزن آنرا نیز تا زمان سخت شدن تحمل می کند. اما باید به این نکته توجه کنید که اگر در اجرای آن دقت لازم صورت نپذیرد ممکن است که در زمان بتن ریزی واژگون شده و خسارت ایجاد نماید.
به همین دلیل قالبها را بوسیله میخ و سیم آرماتوربندی به یکدیگر و یا به آرماتورها متصل می کنیم تا مستحکم گردند. شکل قطعات بتن به اندازه ای که باید اجرا شود توسط قالبها ایجاد می شوند و تخته چوبی را که برای قالب بندی استفاده می کنید باید کاملاً خشک باشد و در برابر رطوبت تغییر شکل ندهد و این تخته به اندازه کافی نیز باید نرم باشد تا در زمان نجاری مشکلی پیش نیاید؛ و از طرفی باید آنچنان محکم باشد که وزن بتن، آرماتور و وسایل بتن ریزی از قبیل چرخ دستی، ویبراتور و ... را بتواند تحمل کند.
همچنی قالب ها را کاملاً به آرماتورها نمیچسبانند بلکه 2.5 الی 5 سانتی متر فضا به عنوان کاور برای آنها در نظر می گیرند تا بتن بخوبی سطح آرماتور را بپوشاند برای اینکار از فاصله نگهدارها یا اسپیسرهای پی وی سی یا سیمانی موجود در بازار استفاده می شود.
یکی از کارهای دیگری که در این موقع انجام داده می شود اینست که سطح تماس بتن و تخته قالببندی را بوسیله روغنهای صنعتی چرب می نمایند؛ مالیدن روغن روی قالب موجب می شود که اولاً تخته که در ابتدا خشک بوده است آب بتن را جذب نکند و موجب خرابی بتن نشود و همچنین در زمان باز کردن قالب تخته براحتی از بتن جدا شده و سبب تخریب گوشههای بتن نشود و بتوان از آن برای قالب بندی دیگر در صورت مناسب بودن استفاده نمود.
در زمان روغن مالیدن به قالبها کاملاً باید دقت کرد که آرماتورها روغنی نشوند زیرا یکپارچگی عملکرد بتن و میلگرد از بین میرود.
زمانیکه قالبها بسته شدند فونداسیون آماده بتن ریزی می گردد اما قبل از مرحله بتن ریزی، می بایست سایز آرماتورها، ابعاد پیها و شناژها و فاصله آکس به آکس ستونها کنترل شوند و کاملاً مطابق با نقشه باشند.
بتن ریزی فونداسیون
بتنریزی مرحله آخر اجرای فونداسیون ساختمان می باشد و در این مرحله، بعد از اینکه آرماتورها چیده شد و قالبها قرار داده شد نیاز است که فضاهای بین آنها از بتن پوشیده شود. در این مرحله معمولاً از بتن آماده که کیفیت و نوع آن از قبل تعیین شده استفاده می شود.
فونداسیون بعد بتنریزی
برای بدست آمدن بتنی مناسب که از مخلوط کردن اجزای آن بدست می آید باید نسبتی مناسب برای اختلاط شن و ماسه و آب ایجاد کنیم تا دانههای ریزتر فضای بین دانه های درشتتر را پر کنند و جسم توپر بدون فضای خالی و با حداکثر وزن مخصوص ایجاد گردد و همچنین مقدار آب لازم بگونه ای باید باشد که درصد آب به سیمان از حد مجاز تجاوز نکند و در قالب خود جا گرفته و دور میلگردها را احاطه نماید و کلیه فضاهای خالی قالب را پر کند و در مجاورت میلگردها فعل و انفعالات شیمیایی سیمان شروع گردد و تا مرحله سخت شدن پیش رود.
حداقل عیار سیمان در پیها برای اینکه میلگردهای درون بتن سالم باقی بماند 240 می باشد؛ و مقدار سیمان باید بگونه ای باشد که بتن با مقاومت کافی جهت تحمل بارهای واردۀ ساختمان ایجاد شود.
پیش از انجام بتن ریزی باید تمامی آرماتورها با نقشه کنترل و همچنین بررسی شوند تا آرماتورها به همدیگر با سیم آرماتوربندی بسته شده باشند و اگر جایی فراموش شده باید با سیم بسته شود. همچنین باید کنترل گردد تا فاصله آرماتورها یکنواخت بوده زیرا برخی مواقع پیش آمده که بعضی از آرماتورها بهم چسبیدهاند و بعضی با فاصله از هم قرار می گیرند.
اين موضوع موجب مي شود كه بتن نتواند كليه ميل گردها را احاطه کرده و قطعه همگن و توپري را بوجود بياورد و مقاومت بتن در برخی نواحی از حد مورد نياز کمتر می شود.
ویبره زدن برای از بین بردن تخلخل و حباب هوا و همچنین افزودن برخی افزودنیها به بتن برای جلوگیری از تأثیر شرایط محیطی، مواردی هستند که در این مرحله اجرا می شود. قبل از بتن ریزی باید محل بتن ريزي عاري از خاك و مواد زائد باشد و از روغن كاري كليه قسمتهاي قالب مطمئن شويم .
بهتر است از آن طرف كه از محل تهيه بتن دورتر است، شروع به بتن ريزي نمود زيرا در اين صورت رفت و آمد كارگران از روي بتن تازه به حداقل مي رسد. براي آنكه پاي كارگران در بتن تازه ريخته شده فرو نرود در مسير عبور و مرور كارگران از تخته هاي زير پا استفاده شود.
اجرای ستونها
عملیات بتن ریزی پی موجب می شود قفسه آرماتورهای ستون که از قبل مطابق نقشه بافته و آماده شده به آرماتورهای ریشه متصل شوند و اما باید توجه کرد که این مورد بعد از 3 الی 4 روز پس از بتن ریزی پی شکل می گیرد زیرا قبل از آن با توجه به اینکه بتن پی هنوز سخت نشده است در اثر لنگر آرماتورهای ستون میلگردهای ریشه از جای خود تکان خورده و پی متلاشی می شود.
پس از بستن آرماتورهای ستون و تثبیت نمودن موقعیت هر ستون، ابعاد آن را توسط تیرهای چوبی در پای ستون تعیین می کنند و نباید هرگز برای تثبیت ابعاد ستون با ریختن بتن در پای آن اقدام کرد. پس از تثبیت کامل موقعیت ستون، محور آنرا با ستونهای کناری از بالا و پایین ستون اندازه گیری می شود.
همچنین تعداد آرماتورها و فاصله خاموتها را بر طبق نقشه کنترل می نمایند و اگر همه چیز صحیح باشد بتن ریزی انجام می شود؛ در کارگاههای کوچک که بتن ستونها دستی ریخته می شوند بهتر است که بتن ستون کمی رقیق تر تهیه شود تا بتن بخوبی قالب خود را پر کند و همچنین توجه نمود که برای تهیه بتن رقیق باید از عیار سیمان بیشتر نیز استفاده کرد.
ساخت و اجرای اسکلت فلزی
وقتی که در حال اجرای فونداسیون و آرماتور بندی آن می باشید باید پیش بینی کنید که اسکلت فلزی ساختمان چگونه است؟ و اگر می خواهید از اسکلت فلزی برای آن استفاده کنید، صفحه ستون و پایه های آن در بدنه فونداسیون قرار می گیرند و همچنین همزمان با بتنریزی، فرآیند تنظیم کردن آنها نیز انجام شود.
و در مراحل بعد نیز با استفاده از جرثقیل و جوشکاری اجرای اسکلت انجام میشود؛ و البته قرار گیری همه بخش های اسکلت باید تحت کنترل مهندس سازه و تحت نظارت مهندس ناظر انجام شود.
ساخت و اجرای اسکلت بتنی
از نظر مهندسی و هزینه، اسکلتهای بتنی انتخاب بسیار مناسبی هستند اما زمان اجرای آن نسبت به اسکلتهای فلزی بیشتر می باشد.
اگر انتخاب شما اسکلت بتنی و آرماتور بندی باشد در این صورت باید میلگرد و بتن آماده مورد نیازتان را به ترتیب قالب گذاری و بتن ریزی ستونها تهیه نمایید. قالب گذاری و بتن ریزی ستونها و سقفها و اجرای هر کدام از طبقات پروژه بصورت جداگانه انجام می شود.
اجرای تیرها و سقفها
تیرها قسمتی از ساختمانهای بتنی هستند که بار سقف را به ستون ها انتقال می دهند و ستون ها به پی و پی نیز این بار را در نهایت به زمین منتقل می کند.
پس از اینکه بتن ریزی تمامی ستونها و قالب برداری از آنها تمام شد قالب بندی تیرهای اصلی شروع میشود و در ساختمانهایی که سقف آن تیرچه و بلوک است اصولاً سقف و تیرچه را یکپارچه بتن ریزی میکنند.
تیرهای بتنی معمولاً دارای مقطع مربع یا مستطیل می باشند و این تیرها اصولاً حداقل از چهار آرماتور طولی و آرماتورهای عرضی که خاموت نام دارند تشکیل میشوند تعداد و شماره آرماتورها و همچنین فاصله خاموتها در نقشه مشخص میشود.
خاموتها در تیر نیز نقش جذب نیروی برشی دارند و بخاطر اینکه نیروی برشی در اطراف ستونها بیشتر است بنابراین در این مکانها تعداد خاموتها نیز بیشتر می باشد.
در صورتی که ارتفاع تیر از ارتفاع سقف بیشتر باشد، به اختلاف ارتفاع تیر از سقف اصطلاحاً آویز میگویند.
همچنین باید تمامی میلگردهای تیر نیز از سطح قالب چند سانتیمتر بالاتر باشد تا کلیه میل گردها در بتن غرق شوند و برای اجرای اینکار باید زیر قفسه آرماتور تیر اسپیسر قرار داده شود تا با قرار گرفتن اسپیسر روی سطح قالب تمامی آرماتورها به اندازه ضخامت اسپیسر از سطح قالب بالاتر قرار گیرند.
قبل از انجام پروسه بتن ریزی باید یک بار دیگر تمامی آرماتورهای سقف نیز کنترل شوند بویژه فاصله آنها از یکدیگر و اتصال آنها به یکدیگر دوباره بررسی شوند و در صورت بینقص بودن آن بتن ریزی آن انجام شود.
در زمان بتنریزی تیرهای اصلی و فرعی و تیرچهها باید حتماً از ویبراتور استفاده نمود؛ و دقت شود که فاصله بین بلوکها که تیرچه قرار دارد از بتن کاملاً پر شود. ضخامت بتن روی سقف باید یکنواخت باشد و همچنین در زمان بتن ریزی قبل از سخت شدن آن باید روی آن با ماله کشی تخت شود.
حداقل بتن روی بلوک 5 سانتی متر میباشد. و اگر بعد از قالببرداری متوجه شدیم که در بعضی از نقاط میل گردهای طولی و عرضی از بتن پوشیده نشده باید این نقاط را بوسیله ملات تعمیری پوشش دهیم.
در مورد اجرای سقف گزینههای مختلفی همچون سقف یوبوت، سقف کوبیاکس، سقف تیرچه بلوک، سقف وافل و ... موجود می باشد.
دانلود بخشنامه شهرداری در خصوص دستورالعمل ايمني براي ساختمانهاي بالاي 4 سقف و يا بيش از 6 واحد + PDF
نمونه سقف وافل دوطرفه در اجرای ساختمان
دیوار چینی بیرونی و داخلی
این مرحله آخرین مرحله از فاز یک اجرای ساختمان است؛ دیوارچینی داخلی و بیرونی به این علت اجرا می شود که بایستی محیطها و کاربریها به درستی و طبق نقشههای اجرایی از یکدیگر جدا گردند.
دیوارچینی معمولاً در دو ضخامت 10 سانتی متر و 15 سانتی متر اجرا میشوند؛ دیوارهای 10 سانتی متری که تیغه نامیده می شوند برای جدا کردن فضاهای داخل یک واحد و دیوارهای 15 سانتی متری اصولاً برای دیوارهای خارجی و یا برای جدا کنندۀ فضاهای دو واحد استفاده میشود. دیوارهای 15 سانتی متری می تواند هم عایق صدا باشد و هم دیوارهای محکمی هستند که به سادگی تخریب نمیشود.
برای احداث دیوار می توان از سفال، بلوکهای سبک، دیوارهای پیش ساخته،کناف، آجر و... استفاده نمود. در ساختمانهایی که از اسکلت فلزی یا بتنی برای بدنه اصلی استفاده میشود.
فاز دوم: اجرای تأسیسات و خدمات ساختمان
وقتی به فاز دوم قرارداد رسیدید می توان گفت بخش سنگین پروژه را انجام داده اید و در این فاز اجرای تأسیسات و خدمات در یک سازه که شامل بخشهای زیر است را باید انجام دهید: ∇
نصب دودکش، هواکش و سیستم فاضلاب و کانال کشی
بعد از به تأیید رسیدن نقشه و قبل از شروع مراحل اجرای ساختمان تهیه نقشههای تأسیسات الکترونیکی و مکانیکی توسط مهندسی برق و مکانیک انجام می شود و پس از اتمام مرحله سفت کاری و قبل از شروع نازک کاری تمام کانالها و کابلها برق، لولههای آب، فاضلاب و گاز مطابق نقشه در جای درست خود قرار داده می شوند.
نصب استاندارد دودکش برای سیستم های حرارتی
- دودکش باید تا جایی که امکان دارد مستقیم بدون انحراف به بالاترین قسمت بام هدایت شود.
- دودکشها در دیوار مشترک یا سقف کاذب حمام یا توالت نباید اجرا گردند و باید 5 سانتی متر تا دیوار مشترک فاصله داشته باشند.
- قطر دودکش شومینه، پکیج، آب گرم کن دیواری 15 سانتی متر می باشد.
- قطر دودکش بخاری و آب گرم کن زمینی 10 سانتی متر است.
- دودکش ها به هیچ عنوان مشترک کار نمی کنند.
نصب هواکش جهت ایجاد هوای مطبوع در فضای داخلی ساختمان
- تمام این موارد باید به افراد متخصص سپرده شوند.
- قطر هواکشها پس از هماهنگی با مهندس ناظر طرح انتخاب و اجرا می شوند.
- برای هود و هر سرویس بهداشتی هواکشها بصورت مستقل در نظر گرفته می شود، در غیر این صورت باید در بام از فن های پاور روف یا یوتیلیتی طبق نقشه طراح استفاده گردد.
- هواکش ها در محل بام عصایی می شوند و ارتفاع 2.2 متر از کف بام باید برای آنها رعایت گردد و یا در بام از فن های پاور روف یا یوتیلیتی طبق نقشه طراح استفاده گردد.
لوله کشی گاز
لوله کشی گاز از طرف اداره گاز توسط افراد حرفه ای و شرکتهایی که مجوز دارند انجام می شود این مرحله خیلی وقت گیر نیست در این مورد اصلاً دخالت نکنید و سعی کنید که مسئولین شرکت تمامی مرحلههای آنرا انجام دهند و از ایمن بودن لوله کشی مطمئن شوند.
لوله کشی فاضلاب
کسانی که تجربه بوی نامطبوع فاضلاب در منزل و مسدود شدن لولههای فاضلاب و مشکلاتی از این قبیل را دارند اهمیت اجرای صحیح این مرحله را بخوبی متوجه هستند.
- پیدا کردن مسیر درست و مناسب برای عبور فاضلاب بهتر است به مهندس طراح تاسیسات محول شود.
- برای هر 10 برابر قطر لوله فاضلاب باید یک عدد بست ثابت و برای هر طبقه یک بست متحرک نصب شود.
- افقی شدن رایزرهای فاضلاب نباید با زانویی 90 انجام شود باید از دو زانویی 45 استفاده شود.
- برای لوله های فاضلاب شیب 2 الی 4 % رعایت شود.
لوله کشی برق و سیم کشی
برای برق کشی و سیم کشی ساختمان ابتدا باید لوله کشی جهت تعیین محل عبور سیمهای ساختمان انجام شود؛ همچنین این لولهها علاوه بر نقش هدایت سیم به قسمتهای مختلف وظیفه حفاظت از آن را نیز بر عهده دارند.
دستور العمل طرح و اجرای همبندی در ساختمانها-گروه تخصصی برق کشور
اجرای تأسیسات و آتشنشانی
اصولاً در پروژههای ساختمانی یک مکان مشخص برای تأمین آب وادوات مقابله با آتشهای احتمالی و همچنین محل قرار گیری کپسول آتشنشانی تعیین می شود؛ انتخاب این مکان برای این نوع تأسیسات احتیاج به تجربه زیاد دارد که خوب است از پیمانکار مربوطه بخواهید که این موضوع را انجام دهد.
اجرای آهن کشی جای آسانسور
آسانسور در ساختمانهایی که تعداد طبقات آنها سه یا بیشتر باشد مورد نیاز است و نوع و ظرفیت آن به ساختمان و کاربری آن بستگی دارد و اگر می خواهید در اجرای ساختمان خود از آسانسور استفاده کنید ابتدا چارچوب آسانسور را با استفاده از نبشی و ناودانی آهن آماده نمائید و سپس آتاقک آنرا نصب کنید؛ که تمامی این مراحل توسط شرکت های مربوطه انجام می شود.
کف سازی طبقات
در کف سازی سطحی که برای کاربران قابل استفاده است ایجاد می گردد؛ کفسازی طبقات در ساختمانهایی که از چندین طبقه تشکیل شده دارای اهمیت می باشد و اصولاً در دو مرحله انجام می شود:
مرحله اول از پوششهای مایع و ایزوگام برای جلوگیری از نفوذ رطوبت به طبقه های زیرین وعایق بندی نقاط مورد نیاز استفاده می شود.
مرحله دوم شیب بندی می باشد و مشخص کردن مسیر عبور تاسیسات مختلف که اصولاً از پوکه ساختمان برای این هدف استفاده می شود.
نصب چارچوب درب و پنجره
نصب چهارچوب درب و پنجره در دسته تأسیسات قرار می گیرد و در مرحله بعد که گچکاریست بدنههای چارچوب درون گچ قرار می گیرند، مستحکمتر می شوند و ظاهر مناسب پیدا می کنند.
گچ کاری
وقتی که نصب تأسیسات مختلف و اجرای مواردی همچون لوله کشی و سیم کشی، تمام شد نیاز است سطح داخل ساختمان پوشش داده شود و برای ظریف کاری و نازک کاری آماده گردد؛ و بهترین پوشش و عایق در برابر انتقال گرما و صدا برای آن گچ می باشد و همچنین گچکاری موجب می شود که سطح دیوارها یکنواخت و صاف شود.
سیمان کاری
تنها بخش باقی مانده از فاز دوم اجرای ساختمان سیمان کاری به منظور بالابردن استحکام ساختمان و همچنین آماده کردن محل نصب عایق رطوبتی می باشد.
فاز سوم: نازک کاری و طراحی دکوراسیون داخلی ساختمان
این مرحله نیز فاز نهایی اجرای ساختمان برای تکمیل آن می باشد که عبارتست از : ∇
کاشی و سرامیک کاری
کاشی برای پوشش دادن به دیوارهای حمام، سرویسهای بهداشتی و آشپزخانه می باشد و همچنین سرامیک برای زیباسازی فضای داخل ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد و البته هر دو تا حدی عایق رطوبتی نیز میباشند.
برای اجرای کاشی و سرامیک بصورت صحیح ابتدا باید قبل از شروع، فضای مورد نظر را بررسی و اندازه گیری کنید تا بر اساس متراژ بتوانید قیمت و زمانبندی کاشی کاری و یا سرامیک کاری مورد نظر را استعلام نمائید.
برای سرامیک کاری اصولاً سرامیکهای سایز بزرگ برای پوشش کف فضای داخلی اتاق نشیمن و سرامیکهای کوچکتر برای آشپرخانه و سرویس بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرند.
در این مرحله مواردی که باید مورد توجه قرار گیرند اندازه گیری کلی فضا، تخمین قیمت مصالح، زمانبندی و تضمین نهایی پروژه می باشد.
گچ کاری
گچکاری اصولاً بعد از مرحله نصب کاشی و سرامیک در داخل ساختمان انجام می شود و در این مرحله جاهایی که امکان استفاده از کاشی و سرامیک در آن وجود نداشت پوشش داده می شود و از نظر زیبایی نیز به بخشهای داخلی کمک می کند.
اجرای تخصصی نما، کردان (کاری از گروه ساختمانی مانکس)
اجرای نمای ساختمان
نمای ساختمان اهمیت زیادی در اجرای ساختمان دارد زیرا با طراحی و اجرای تخصصی نما حتی می توانید ارزش ساختمان را بالا ببرید فراموش نکنید که همانطور که از اسم نما پیداست اصلی ترین و اولین عنصر بصری هر ساختمان است.
و اگر هم در طراحی نمای ساختمان به دیگر نماهای همجوار توجهی نشود ممکن است سبب ناهمگونی بافت شهری شود.
نمای ساختمان دارای دو بخش داخلی و خارجی ساختمان است اصولاً برای اجرای نمای خارجی ساختمان از سنگهای تراورتن و گرانیت استفاده می شود و حتی می توان برای اینکار از آجرنما استفاده کرد. اما برای نمای داخلی با توجه به تصمیمی که اخذ می شود برخی استفاده از گچ معمولی را کافی می دانند و برخی می خواهد که از سرامیک سایز بزرگ و یا انواع سنگهای ساختمانی استفاده نمایند چینش و اجرای نمای داخلی ساختمان بر عهده مهندس معمار می باشد.
نصب کابین آسانسور
اینکار نیز در فاز سوم اجرای ساختمان انجام میشود و انتخاب کابین آسانسور با توجه به تعداد افراد مورد پیشبینی در ساختمان و میزان رفت و آمد آنها در ساختمان از قبل انجام شده است که شرکت های ارائه دهنده آسانسور در این مرحله نصب آسانسور را انجام میدهند.
اجرای کابینت آشپزخانه
اجرای کابینت آشپزخانه و کابینت سرویس بهداشتی یکی از آخرین مراحل اجرای ساختمان و در بخش داخلی است و برای اجرای کابینتها گزینههای مختلفی از جمله دکوراسیون کلاسیک و دکوراسیون مدرن در اختیار شما می باشد که بهتر است با یک طراح دکوراسیون داخلی ساختمان مشورت شود.
نصب درب ورودی داخلی و درب ورودی ساختمان
حال که اجرای ساختمان در مراحل نهایی است و برای ساختمان و واحدهای آن تأسیسات و تجهیزات زیادی نصب شده است دیگر زمان محافظت از آنها نیز فرا رسیده و باید اقدام به نصب درب ورودی داخلی و درب ورودی ساختمان نمائید.
اجرای لنداسکیپ برای پروژه پاییزان 1 - پونک
نصب کمد دیواری
کمد دیواری نیز یکی از موارد ضروری در اتاق ها برای بالا بردن فضای ذخیره سازی در اتاقها می باشد؛ برای اینکار باید از نصاب حرفه ای کمد دیواری کمک گرفت اما انتخاب طرح و رنگ به عهده ما می باشد.
نقاشی و دکوراسیون داخلی
اکنون شما یک ساختمان با تجهیزات کامل را اجرا نموده اید اما ممکن است بخواهید برای هر بخش از خانه و اتاقها طرح خاصی را پیاده سازی نماید و در مورد دکوراسیون داخلی نیز باید تصمیم بگیرید که از متد کلاسیک و یا مدرن استفاده نمائید؛ و سپس با توجه به سبک انتخابی موارد دیگر همچون پردهها، مبلمان، فرش و سایر تجهیزات تزیینی خانه مشخص می شود.
اجرای محوطه سازی یا لنداسکیپ برای ساختمان
این بخش نیز در اجرای ساختمان مهم است و موجب روح افزایی به محیط ساختمان می شود؛ در این مرحله باید با استفاده از طرحی مناسب جهت جداساری فضای تردد پیاده و سواره اقدام نمایید و همچنین فضایی را به عنوان باغچه برای کاشت گل و گیاهان آماده کنید.
1 دیدگاه
ممنون از مقاله خوبتون