قرارداد پیمانکاری چیست؟
سپتامبر 2, 2023طراحی فنی ساختمان
سپتامبر 11, 2023پروانه مجری ساختمان از طریق سازمان نظام مهندسی کشور صادر میشود؛ سازمان نظام مهندسی یکی از بزرگترین نهادهای غیر دولتی کشور میباشد.
برای تمامی افرادی که در زمینه ساخت و ساز و ساخت ویلا فعالیت دارند سازمان نظام مهندسی ایران، سازمانی بسیار مهم است؛ زیرا که یکی از کارهایی که انجام میدهد صدور پروانه مجری ساختمان جهت اشتغال میباشد؛ و بعد از کسب شرایط اخذ پروانه مجری ساختمان و صدور پروانه نظام مهندسی در پایه 3، 2 و 1 مجری ذی صلاح ساختمان میتواند در استان محل سکونت خود فعالیت داشته باشد؛ و تنها حوزه فعالیت مجریان حقوقی در پایه ارشد تمامی قلمرو جغرافیایی کشور میباشد.
در ادامه با ما باشید تا توضیحات کاملتری در خصوص پروانه مجری ساختمان، نحوه آزمون و نحوه ناظر و مجری ساختمان شدن را برای شما شرح دهیم.
- چگونه مهندس ناظر ساختمان شویم ؟
- مراحل آغاز به کار ناظر ساختمان
- شرایط اخذ پروانه مجری ساختمان
- صدور پروانه مجری ساختمان چه مدارکی نیاز دارد ؟
- نحوه برگزاری آزمون نظام مهندسی
- نحوه ثبتنام در آزمونها
- قوانین موجود برای مجری ساختمان
- تفاوت مجری حقیقی ساختمان با مجری حقوقی ساختمان
- انتخاب مجری ساختمان چگونه انجام میشود ؟
- سخن پایانی
چگونه مهندس ناظر ساختمان شویم ؟
مهندس ناظر ساختمان یکی از مشاغلی است که افراد با داشتن حداقل مدرک کارشناسی مهندسی عمران، معماری، برق یا مکانیک میتوانند داشته باشند.
اول اینکه باید در آزمون ورودی سازمان نظام مهندسی شرکت کنند و با مدرک کارشناسی بعد از گذشت 3 سال از اخذ مدرک و مدرک کارشناسی ارشد بعد از طی 2 سال و با مدرک دکتری بعد از یک سال میتوان در آزمون نظام مهندسی شرکت نمود، و پروانه اشتغال به کار را در پایه 3 نظام مهندسی دریافت کرد.
مراحل آغاز به کار ناظر ساختمان
در ابتدا باید بگوییم که مواردی که عنوان میکنیم در خصوص نحوه اخذ پروانه نظارت و اجرا بصورت کلی است و در هر استان تفاوتهایی دارد که به جزئیات آن پرداخته نشده است. اما در کل روش گرفتن پروانه نظام مهندسی شامل موارد زیر میباشد:
- باید در قدم اول در در سایت و آزمون نظام مهندسی استان خود ثبت نام نمایید.
- در صورت قبولی در آزمون باید مدارکی که از سوی سازمان نظام مهندسی خواسته میشود را ارائه داد.
- بعد از ارائه مدارک یک تا دو ماه طول میکشد تا پروانه اشتغال به کار در استان صادر گردد.
- پس از اخذ پروانه اشتغال، ناظر میتواند جهت ساختن مهر مخصوص اقدام کند؛ این مهر باید اطلاعات مربوط به مدرک مهندسی ناظر مربوطه را در برداشته باشد.
- اصل و کپی پروانه باید به مسئول سازمان مهندسی ارائه گردد.
- سپس باید به سایت نظام مهندسی مراجعه شود و شروع به کار نظارت ساختمان را اعلام نمود.
- بعد از اعلام به سایت نظام مهندسی باید منتظر بود که پیامک ارجاع کار نظارت از سمت سازمان نظام مهندسی استان ارسال شود.
- در این قسمت شروع به کار ناظر آغاز میگردد.
شرایط اخذ پروانه مجری ساختمان
اگر بخواهید به عنوان یک شخص حقیقی یا شخص حقوقی ثبت شرکت مجری ذیصلاح ساختمان نمائید؛ علاوه بر شرایط فردی، نیاز به دریافت پروانه نظام مهندسی است و همانطور که در بالا گفتیم با شرکت در مرحله نخست آزمون نظام مهندسی پروانه پایه 3 ارائه میشود که با این مدرک می توان هم کار نظارت و هم کار اجرای ساختمان را انجام داد و شرکت ساختمانی تأسیس نمود.
تحصیلات لازم برای پروانه سازنده ساختمان از دیپلمه فنی یا معماران تجربی با سابقه کار شروع میشود تا مدارک کاردانی یا کارشناسی در رشتههای عمران و معماری، که میتوانند این پروانه اشتغال را در صورت قبولی در آزمون و کسب امتیاز لازم کسب نمایند.
نحوه ارتقای پروانه مجری ساختمان نیز بدینگونه است که مدرک پایه 3 را بعد از گذشت 4 سال میتوان به پایه 2 ارتقا داد و بعد از اخذ پروانه پایه 2 نظام مهندسی و گذشتن 5 سال نیز این امکان وجود دارد که پروانه مجری ساختمان از پایه 2 به پروانه پایه 1 نظام مهندسی ارتقا پیدا کند.
برای دستیابی به مدرک پایه ارشد نظام مهندسی نیاز به 6 سال فعالیت حرفهای در پایه یک نظام مهندسی و گذشتن حداقل 18 سال از زمان اخذ مدرک (حداقل کارشناسی مهندسی عمران یا معماری) میباشد.
ارتقای پایههای 2،1 و 3 نظام مهندسی ارتباطی با مدارک تحصیلی ندارد و افرادی بودهاند که توانستهاند با مدرک کارشناسی پروانه پایه 1 را دریافت نمایند؛ و یا افرادی نیز بوده اند که با در دست داشتن مدارک بالاتر نتوانستند سطح پایه پروانه نظام مهندسی خود را ارتقاء دهند.
در صورت موفقیت در آزمون نظام مهندسی 3 سال جهت دریافت مدرک فرصت دارید.
صدور پروانه مجری ساختمان چه مدارکی نیاز دارد ؟
مدارک خواسته شده اصولاً در هر استان دارای تفاوتهای جزئی با یکدیگر میباشند؛ بهترین کار برای متوجه شدن آن مراجعه به سایت نظام مهندسی استان محل سکونت یا تماس با آنجا میباشد؛ اما مدارک کلی اصولاً موارد زیر است :
- اصل و کپی کارت ملی
- اصل و کپی کارت پایان خدمت یا معافیت
- سابقه کار پس از فارغ التحصیل شدن
نحوه برگزاری آزمون نظام مهندسی
- سازمان نظام مهندسی هر سال 2 بار در 3 بخش محاسبات، اجرا و نظارت آزمون برگزار مینماید؛ این آزمونها در رشته مهندسی عمران بصورت جداگانه برگزار میگردد.
- هر یک از این آزمونها به صورت open book است و اگر آزمونهای سالهای گذشته و متن آییننامهها را مطالعه کرده باشید میتوانید در آزمون قبول شوید در این آزمونها اصولاً قسمتی از سؤالات آزمونهای سالهای پیش میآید.
- برای آزمون محاسبات باید برخی از مطالب پایهای دروس دانشگاهی را بدانید.
- هر کدام از آزمونها 60 سؤال دارند.
- برای آزمون محاسبات 240 دقیقه زمان لازم است.
- برای سایر آزمونها 180 دقیق زمان نیاز است.
- این آزمونها بصورت تستی و دارای نمره منفی میباشد.
- مرجع برگزاری آزمون نظام مهندسی وزرات مسکن و شهرسازی میباشد.
- به دلیل اینکه ممکن است منابع در رشتههای مختلف، تفاوت داشته باشند، بهتر است که جهت اطلاع از منابع آزمون به سایت وزارت مسکن و شهرسازی رجوع کنید.
- مبانی ترمودینامیک، مقاومت مصالح، تحلیل سازهها و ... از منابعی میباشند که در بسیاری از رشتهها وجود دارند.
- برای ارتقاء از پایه 3 به پایه 2 و مدارج بالاتر باید آزمونهای داخلی مربوط به آن پایه داده شود.
- از موارد ضروی جهت ارتقای پایهها حضور در کلاسها میباشد.
نحوه ثبتنام در آزمونها
- قبل از انجام ثبت نام بهتر است که راهنمای مربوط به ثبت نام را در سایت وزارت راه و شهرسازی مطالعه نمائید.
- هزینه لازم برای ثبت نام را پرداخت نمائید.
- اطلاعات شخصی خواسته میشود را در سایت درج نمائید.
- اطلاعات تحصیلی خواسته شده را نیز ثبت نمائید.
- اطلاعات محل سکونت و محل آزمون نیز ثبت شود.
- بعد از ورود اطلاعات و تأیید آن یک کد رهگیری به شما ارائه میشود که باید این کد را تا زمان آزمون نزد خود نگهداری کنید.
قوانین موجود برای مجری ساختمان
در ایران مهندسان مجری ساختمان با قوانین و مقرراتی در خصوص خدمات مهندسی ساختمان و پروژههای عمرانی سر و کار دارند.
بعضی از مهمترین قوانین و مقرراتی که برای مهندسان مجری در ایران وجود دارد موارد زیر میباشد:
- قانون مهندسی :
این قانون برای تعریف کارهای مهندسی و همچنین نحوه ارائه خدمات مهندسی میباشد.
- قانون اشتغال و کار:
این قانون برای حقوق و شرایط کاری مهندسان مجری ساختمان میباشد. - آییننامه اجرایی قانون مهندسی :
این آییننامه از جزئیاتی در خصوص نحوه ارائه خدمات مهندسی، الزامات تحویل کار و مسئولیتهای مهندسان مجری تشکیل شده است. - قانون مالیات :
این قانون برای مالیات بر درآمدهای حاصل از فعالیتهای مهندسی است. - قوانین و مقررات بهداشت و ایمنی :
این قوانین جهت حفاظت از سلامت کارگران و افرادی میباشد که در مجاورت پروژهها زندگی مینمایند. - استاندارهای ملی :
این استانداردها شامل معیارهایی در صنعت ساختمان میباشد که جهت کیفیت و ایمنی پروژهها استفاده میگردد.
همچنین مهندسان مجری در ایران باید از سازمان نظام مهندسی دارایی کشور دارای مجوز باشند تا با رعایت قوانین و مقررات مربوط به شغل خود فعالیت داشته باشند.
تفاوت مجری حقیقی ساختمان با مجری حقوقی ساختمان
مجری حقیقی و حقوقی ساختمان هر دو در خیلی از وظایف کاری اشتراک دارند؛ اما به هر حال تفاوتهای دارند و مهمترین تفاوت آنها در تعداد نفرات و اندازه پروژههای ساختمانی آنها میباشد.
مجریان حقیقی مهندس، کاردان یا دیپلم فنی یا معمار تجربی هستند که موفق به اخذ پروانه اشتغال به کار از وزارت مسکن و شهرسازی شدهاند.
مجریان حقوقی نیز شرکت یا موسسه دارای پروانه اشتغال به کار میباشند. شرایط احراز صلاحیت مجریان حقوقی به شرح زیر میباشد؛ که بر اساس این شرایط و امتیازی که کسب میکنند پایه مدرک آنها نیز تعیین میشود:
- شركت بايد به يكي از صور مندرج در قانون تجارت، در اداره ثبـت شـركتها و مالكيـت صـنعتي بـه ثبت رسيده و تأسيس آن در روزنامه رسمي كشور آگهي شده باشد.
- موضوع شركت، انجام خدمات اجراي ساختمان باشد.
- عضويت حقوقي در سازمان نظام مهندسي يا كانون كاردانهاي فني استان.
- حداقل دو نفر از اعضاي هيأت مديره شركت بايـد مهنـدس يـا كـاردان داراي پروانـه اشـتغال اجـراي ساختمان كه يك نفر آنان در رشتههاي معماري و عمران و نفر بعدي نيز مي تواند در يكـي از رشـتههای تأسيسات برقي يا تأسيسات مكانيكي و يا نقشهبـرداري بـوده و در شـركت بـه طـور تمـام وقـت اشتغال به كار داشته باشند.
- ارائه سوابق حرفهاي در امر اجراء اعضـاء هيـأت مـديره و سـاير شـاغلين امتيـازآور شـركت براسـاس انطباق با ليست بيمه كارهاي اجرا شده ميباشد. (در موارد استثناء و با تشخيص علت عدم وجود ليست بيمه، موارد در هیأت مديره نظام مهندسي بررسي و تصميم گيري خواهد شد.)
- ارزيابي توان مالي، امكانات و تجهيزات سازندگان بر اساس شاخصهای تعیین شده.
- ارزيابي مطلوبيت كارهاي اجرا شده توسط سازنده بر اساس شاخصهای تعیین شده.
جهت اجرای پروژهای بزرگ ساخت و ساز باید با مجری حقوقی ساختمان که متشکل از یک تیم متخصص میباشد فعالیت نمود.
انتخاب مجری ساختمان چگونه انجام میشود ؟
انتخاب مجری ساختمان حرفهای و با انصاف کار سختی است که پیشنهاد میشود که در این خصوص حتماً مشاورههای لازم را دریافت نمائید و بهتر است جهت انتخاب آن موارد زیر را رعایت نمائید :
- انجام مشاوره لازم با افراد باتجربه در این خصوص
- انجام مصاحبه با مجری ساختمان و بررسی میزان مهارت او در انجام کار
- یک امتیاز مهم برای مجریان ساختمان سالم بودن آنها از نظر اخلاقی میباشد.
- مجری ساختمان باید دارای پروانه از سازمان نظام مهندسی باشد و هیچگونه سابقه بدِ کاری یا شخصیتی نداشته باشد.
- بیش از 10 سال با نام فعلی شرکت در این حوزه سابقه کار داشته باشد.
سخن پایانی
گروه ساختمانی مانکس به عنوان سرمایهگذار، طراح خانه و مجری ساختمان از سال 1387 با مجموعهای از مهندسان نخبه کشور و با مدیریت آقای مهندس میلاد اثنی عشری کار خود را آغاز نموده است.
با مراجعه به پروژههای ساخته شده توسط مانکس میتوانید با نمونه کار این مجموعه بیشتر آشنا شوید؛ این مجموعه داشتن صداقت، تعهد و کیفیت بالا در کار را جزء اصول خود میداند.
شما نیز میتوانید جهت اجرای ساختمان خود با آسودگی خاطر کامل به این مجموعه اعتماد کرده و مانکس را انتخاب نمایید؛ کارشناسان ما آمادگی پاسخگویی سؤالات و ارائه مشاوره لازم به شما را در این خصوص دارند.
گروه ساختمانی مانکس با تخصص و تجربه خود در زمینه طراحی و اجرای نمای ساختمان، آماده ارائه خدمات طراحی نمای ساختمان ساده به شما عزیزان می باشد
ما با در نظر گرفتن سلیقه و بودجه شما، نمای ساده و در عین حال شیک و زیبا برای ساختمان شما طراحی می کنیم که متناسب با سبک معماری آن باشد.