سرمایه گذاری در ملک
اکتبر 23, 2023سنگ اسلب و معرفی نمونههای پرفروش آن
اکتبر 31, 2023پی به مجموعه بخشهایی از سازه و خاکِ در تماس آن اطلاق میشود که انتقال بار بین سازه و زمین از طریق آن انجام میگیرد؛ پیها بصورت سطحی، پی نیمه عمیق، پی عمیق یا شمعها میباشند.
در ادامه معنی اینگونه از پیها و برخی اصطلاحات در پی سازی را عنوان میکنیم.
پی سطحی
به پیهایی گفته میشود که در عمق کم و نزدیک سطح زمین با داشتن عمق کمتر از سه برابر عرض پی ساخته میشوند. این پیها شامل: پیهای منفرد، نواری، شبکهای و گسترده میباشد. جنس پیهای سطحی ممکن است سنگی، بتنی و یا بتن آرمه باشند.
پی نیمه عمیق
به پیهایی گفته میشوند که در حد فاصل بین پیهای سطحی و پیهای عمیق قرار دارند. پیهای صندوقهای معمولاً در این گروه قرار دارند و میتوانند در جهت اطمینان مثل پیهای سطحی طراحی شوند.
پیهای عمیق یا شمعها:
به پیهایی گفته میشود که نسبت عمق قرارگیری به کوچکترین بعد افقی آنها از 10 تجاوز کند. این پیها شامل انواع شمعها، دیوارکها و دیوارهای جداکننده میشوند. پیهای عمیق در ساختمانها معمولاً به وسیله یک سازه میانی، که کلاهک یا سر شمع نامیده میشود، بارهای سازه را به زمین منتقل مینمایند.
خاکریزی مهندسی :
به خاکریزی گفته میشود که احتیاج به کنترل جنس و تراکم خاک دارد و در پایداری ساختمان مؤثر است.
سازههای نگهبان
به سازههایی اطلاق میشود که جهت نگهداری خاک به کار برده میشوند. این سازهها شامل انواع دیوارها و سیستمای نگهبان هستند که در آنها عناصر سازهای ممکن است با خاک یا سنگ ترکیب شده و یا از تسلیح خاک استفاده شوند.
شناسایی ژئوتکنیکی
به مجموعه اقدامات و مطالعاتی گفته میشود که منجر به شناخت مشخصات مهندسی لایههای زمین میشود. این اقدامات شامل بررسی نقشههای زمین شناسی و زمین شناسی مهندسی با مقیاس مناسب، بررسی گزارش لایههای زمین در ساختگاههای مجاور، بازدید از برشها و مقاطع خاک موجود، انجام مطالعات ژئوفیزیک و ژئوتکنیک با حفر گمانه و انجام آزمایشهای آزمایشگاهی میباشد.
گمانه
حفاری در زمین به منظور شناخت خواص مهندسی خاک میباشد؛ حفاری میتواند به صورت دستی با رعایت مسائل فنی و ایمنی خاص و یا با ماشین حفاری انجام شود.
انواع نحوۀ اجرای فونداسیون
با توجه به بارهای وارده به فونداسیون و همچنین نوع خاکی که در زیر فونداسیون قرار داده شده است نوع فونداسیون طراحی میشود. در کل نیز فونداسیونها در ساختمانهای مسکونی و ساخت و سازهای شهری در انواع نواری، رادیه (گسترده) و یا تکی است.
فونداسیون نواری
در این نوع فونداسیون که بیشتر در ساختمانها اجرا میگردد؛ ستونها توسط نوارهایی با عرض و عمق مشخص شده طبق نقشههای مصوب، به یکدیگر متصل میگردند. این نوارها موجب میشوند که بارهای وارده از سمت ساختمان بطور یکنواخت به زمین منتقل گردند.
فونداسیون تکی
این نوع فونداسیون اصولاً در سولهها اجرا میگردد و محل استقرار ستونها به ابعادی که طراح تعیین میکند (به عنوان مثال 1*1 متر) آرماتوربندی شده و این فونداسیونهای تکی بوسیله شناژهای بتنی با عرضهای کمتر از فونداسیونها و نیز عمق کمتر یا مساوی فونداسیونها به یکدیگر وصل میشوند.
فونداسیون رادیه
اگر بار وارده به زمین زیاد گردد و با توجه به تیپ خاک زیر پی، جهت جلوگیری از زیاد شدن عمق فونداسیون، تمام سطح اشغال ساختمان را عنوان فونداسیون، آرماتوربندی و بتن ریزی مینمایند.
مراحل اجرای پی ساختمان
1-آماده سازی و تسطیح
در صورت وجود ناهمواریها باید سطح زمین با لودر مسطح شود و اگر هم زمین به اندازه کافی صاف باشد نیاز است که نخالهها و خار و خاشاک نیز به شکل دستی و توسط کارگر، بابکت (Bobcat)، تراکتور و یا لودر از زمین خارج شود.
در صورت پیچیده بودن شکل فونداسیون نیاز است که محدودۀ فونداسیون را با آهک یا گچ یا ریسمان به شکل تقریبی تعیین شود.
در زمینهای باغی که اصولاً دارای ناهمواری زیاد است برای لودر یک نقطه صفر تعیین میشود تا به اصطلاح تیغ بیندازد و همۀ زمین یک دست گردد.
بعد از که زمین مسطح گردید باید نقشه برداری شود تا گوشههای فونداسیون یا محدوده پی کنی را بتوان بصورت دقیق میخکوبی و علامت گذاری کرد.
بهتر است که چند نقطه دیگر جهت راهنما علامت زده شود تا چنانچه گوشههای فونداسیون در زمان خاکبرداری گم شد بتوانید بدون نیاز به نقشه برداری مجدد گوشههای فونداسیون را پیدا نمائید.
2-پی کنی
عمق پی چقدر باشد؟
در ابتدا به نقشه خانه یا سازه رجوع کرده و ابعاد فونداسیون و تراز روی فونداسیون را بررسی نمائید و اگر تراز روی فونداسیون صفر باشد و ضخامت فونداسیون 1 متر است و این بدین معنی است که کف فونداسیون باید در تراز 1- اجرا گردد.
10 سانت هم برای اجرای بتن مگر در نظر گرفته میشود، یعنی عملیات پی کنی از تراز 1.1- انجام میگیرد و در چنین شرایطی تا ارتفاع 90- سانت با بیل خاکبرداری میشود و 20 سانت دیگر نیز به شکل دستی توسط کارگر برداشته میشود.
چنانچه خاک منطقه مناسب نبود شما باید بیشتر خاکبرداری نمائید تا در نهایت به خاکی بکر و یکدست برسید.
عرض پی کنی چقدر است؟
عرض پی کنی با توجه به قالب بندی فونداسیون تعیین میشود؛ اگر دارای قالب فلزی باشد باید که از هر طرف در حدود 30 سانت اضافهتر پی کنی انجام شود تا قالب بند بتواند کار کند؛
و چنانچه از قالب آجری استفاده شود باید به اندازه ضخامت آجر در حدود 10 سانت بیشتر پی کنی شود؛
اگر قالب چوبی باشد نیز باید 30 سانت اضافه تر عرض پی از هر طرف کنده شود.
در شرایطی که تصیم به قالب بندی ندارید نیز باید به اندازه همان عرض فونداسیون نوارها را بکنید تا بیشتر از اندازه لازم بتن مصرف نگردد.
برای اینکار لازم است اگر با ماشین پی میکنید در حدود 10 الی 15 سانتی متر کمتر پی بکنید و بقیه کندن پی را با بیل و کلنگ انجام دهید.
در صورت کندن کل زمین بجای کندن نوارهای فونداسیون ( در فونداسیون نواری و منفرد) چه باید کرد؟
باید خاکها را داخل گلدانیها (بین نوارهای فونداسیون) برگردانید و بعد از برگرداندن خاک به این علت که خاک دستی است باید خاک را متراکم کرد، به دلیل اینکه در زمان اجرای سقف نمیشود روی خاک دستی داربست یا جک قرار داد.
قالب بندی حتماً بصورت فلزی، چوبی و یا آجری میباشد و اگر پی کنی دقیق و کافی باشد با پلاستیک کشی هم کار قابل انجام است و هزینه قالب بندی کاملاً حذف میگردد؛ اگر فونداسیون روی زمین باشد قالب بندی باید انجام میشود.
4-آرماتوربندی فونداسیون
آرماتوربندی مهمترین مرحله اجرای پی است و از طرفی خرید میلگرد در اجرای فونداسیون قسمتی از کار است که بیشترین سهم را در هزینه ساخت خانه دارد.
برش و خم میلگردها باید دقیق باشد تا از هدر رفتن میلگردها جلوگیری شود. از طرفی طراحی سازه نیز در این خصوص بسیار اهمیت دارد و باید این طراحی بهینه و اقتصادی باشد.
در ابتدا شبکه تحتانی میلگردها آرماتوربندی میشود؛ اینکار با چیدن میلگردهای عرضی به فاصله مشخص از یکدیگر انجام میشود؛ در محله بعدی میلگردهای طولی را روی آنها قرار میدهند و با سیم آرماتور (سیم مفتول 1.5) به یکدیگر متصل میکنند.
در این مرحله نوبت به شبکه فوقانی میرسد اما چگونه شبکه بالا روی شبکه پایین قرار میگیرد؟
اگر در طراحی سازه خاموت به میزان کافی در نظر گرفته شده باشد همان خاموتها شبکه بالا را نگه میدارند؛ در غیر اینصورت خرک قرار داده میشود.
خرک میلگردی است که اصولاً دارای ساز 20 میلیمتر یا 18 میلیمتر ( از 14 میلیمتر کمتر نمیتواند باشد) به فاصله 1 متر (با توجه به وزن آرماتور) است. در برخی مواقع نیز در نقشه سازه سایز و فاصله خرکها تعیین میشود.
در سازه بتنی ریشه میلگرد ستونها نیز کار گذاشته میشوند و دارای اهمیت بالایی هستند؛ کوچکترین جابجایی در میلگرد ریشه ستونها موجب جابجایی ستون میشود.
خاموت ریشه ستون نیز باید اجرا شود اما به علت سختی کار آن ممکن است برخی آرماتوربندها آنرا اجرا نکنند.
5-قالب بندی فونداسیون
قالببندی فونداسیون کار با اهمیت و حساسی است و چنانچه قالب بندی فونداسیون محکم نباشد این امکان وجود دارد وزن بتن خیس موجب جابجایی یا در رفتن قالبها گردد.
پیش از قالببندی برای جلوگیری از چسبیدن قالب به بتن باید قالبها را با گازوئیل یا روغن سوخته چرب نمود.
6-بتن ریزی فونداسیون
بتن ریزی فونداسیون نیز دارای اهمیت بالایی است و باید کیفیت بتن را مورد توجه لازم قرار گیرد و از شرکتهای معتبر بتن تهیه شود و اگر خودتان بتن تهیه میکنید بتن قویتری از طرح اختلاط بسازید و به این موضوع نیز توجه نمائید که هزینه بتن ریزی با میکسر کمتر است.
در پیمانکاری ساختمان، بتن ریزی یکی از مهم ترین مراحل ساخت و ساز است که باید با دقت و ظرافت انجام شود. یکی از نکات کلیدی در بتن ریزی، کنترل میزان آب اضافه شده به بتن است. اضافه کردن آب بیش از حد به بتن می تواند مقاومت آن را به طور قابل توجهی کاهش دهد و منجر به ایجاد ترک ها و سستی در سازه شود.
یک مجری ساختمان حرفهای سر بتن ریزی حاضر میشود تا راننده میکسر بیش از اندازه به بتن آب اضافه نکند. اگر آب زیاد به بتن اضافه شود سبب کاهش مقاومت بتن میشود. برای روان شدن بتن باید از روان کننده یا فوق روان کننده استفاده شود.
از موارد مهم این است که نباید کل ضخامت فونداسیون را یک دفعه از پایین تا بالا بتن پر کرد؛ چون اولاً بتن را باید ویبره زد و ثانیاً وزن بتن خیس زیاد است و موجب فشار آمدن به قالبها میشود. زمانی که ضخامت بتن ریزی از نیم متر بیشتر باشد؛ ابتدا تا نیمه بتن ریزی کرده و بتن را ویبره و سپس نیمه دوم را بتن ریزی میشود.
ویبره کردن بتن فراموش نشود زیرا برای خارج کردن حبابهای داخل بتن و متراکم کردن آن ضروری است. بعد از ریختن بتن یک نفر باید پشت سر آن حرکت نماید و بتن را ویبره کند.
پس از اینکه نیمه دوم را نیز بتن ریزی کردید باید شلنگ ویبراتور را حدود 30 سانت به لایه اول وارد نمائید.
روز بتن ریزی باید با یک آزمایشگاه بتن هماهنگ کنید تا از بتن نمونه گیری نماید.
7-قالببرداری فونداسیون
قالب برداری فونداسیون اگر قالب فلزی یا چوبی باشد روز بعد انجام میشود.
گروه ساختمانی مانکس با بهره مندی از تیمی مجرب و خلاق از معماران و طراحان، در زمینه طراحی نمای ساختمان مدرن پیشرو بوده و تجربه ای طولانی در خلق نماهایی زیبا و چشم نواز برای انواع ساختمان ها دارد.
ما با در نظر گرفتن اصول معماری مدرن و استفاده از جدیدترین متریال ها و روش های طراحی، نمای ساختمان شما را به گونه ای طراحی می کنیم که علاوه بر زیبایی، کارایی و پویایی را نیز به ارمغان بیاورد.