اجرای نمای سنگی ساختمان
جولای 9, 2023اجرای پله ساختمان
جولای 30, 2023امروزه برای اجرای ساختمان روشها و متریال جدید بسیار آمده است که هر کدام هم به زیبایی نما و به هم زیبایی داخل ساختمان میافزاید و در کنارش کاربردها و مزایای خود را نیز دارد. یکی از این موارد درب فریم لس یا درب بدون چهارچوب در صنعت ساختمان است.
شاید این نکته به ذهن شما خطور کند که آیا اصلاً چنین دربی برای ساختمانها وجود خارجی دارد؟ تمامی دربها جهت باز و بسته شدن و ایستایی مناسب به چهارچوب نیاز دارند که البته باید بگوییم که دربی که ما اکنون در مورد آن صحبت میکنیم درب فریم لس (frameless door) است که دربهایی با چهارچوب پنهان هستند و به آنها دربهای چهارچوب مخفی نیز گفته میشود؛ یعنی در واقع فریم محکم آنها در دیوار در داخل دیوار قرار گرفته که کاملاً هم سطح با دیوار (Flush-to-Wall) نصب میگردد و برخلاف دربهای قدیمی چهارچوب و لولا از سطح کار بیرون نمیزند.
این دربهای اصولاً مخفی و توکارند که با مصالحی از جمله چوب و آلومینیوم (عمدتاً آلومینیوم) طراحی میگردند.
دربهای فریم لس اولین بار به چه دلیل مورد استفاده قرار گرفت؟
ایدۀ استفاده از دربهای مخفی برای ایجاد مکانی در خانه بصورت کاملاً شخصی جهت محافظت از اجناس گران قیمت ایدهای جالب بود که از قرنهای پیش در خانههای بزرگ و لوکس کاربرد داشته است؛ یکی از انواع دربهای مخفی نیز همین دربهای فریم لس میباشد که شرکتی ایتالیایی با نام لوالدی برای بار اول این دربها را تولید و برای فروش به بازار فرستاد.
امروزه در طراحی نقشه ساختمان، طراحی دیوار و فضای داخلی ساختمان بصورت مینیمال نیز با دربهای فریم لس که چهارچوب و لولای آن مشخص نیست امان پذیر است.
پروژههای اخیر گروه ساختمانی مانکس نیز از جمله پروژه نتا از دربهای فریم لس برای ساختمان استفاده شده است و شما نیز میتوانید در اجرای داخل ساختمان خود سفارش استفاده از دربهای فریملس را بدهید.
انواع چهار چوب درب فریم لس
اصولاً چهارچوب دربهای فریم لس به شکل آلومینیومی میباشند و در ادامه همراه با دلیل آن عنوان میکنیم استفاده از چهارچوب چوبی برای دربهای فریم لس چرا تقریباً منسوخ شده است؛ اما در انتخاب نوع فینیشینگ و روکش درب تنوع مصالح بیشتر بوده و با توجه به کاربرد و همچنین سلیقه افراد انتخاب و استفاده میشود.
استفاده از فریم چوبی برای دربهای فریم لس چه ایرادی دارد؟
چوب دارای بافت طبیعی و زندهای میباشد که همواره درصد کمی رطوبت دارد و به مرور زمان این رطوبت کاهش پیدا کرده و موجب تغییر فرم و تابیدگی آن میشود؛ همچنین سرما و گرمای شدید نیز موجب انبساط و انقباض چوب و تغییر سایز آن میگردد.
چهارچوب درب فریم لس برای اینکه درب در زمان باز و بسته شدن عملکرد مناسبی داشته باشد باید کاملاً ثابت و پایدار قرار بگیرد و این مورد با استفاده از آلیاژ فلزی و آلومینیومی و نه با چوب ممکن میشود.
به عبارت دیگر به دلیل باز و بسته شدن درب فریم لس با چهارچوب چوبی امکان ترک برداشتن دیوار وجود دارد.
انواع درب فریم لس از لحاظ جنس بدنه
دربهای فریم لس با روکش چوب طبیعی
روکش چوب طبیعی به دلیل داشتن بافتی زیبا و رنگ پذیری عالی دارای کاربرد زیادی در نجاری و تولید دربهای چوبیست. درب تولید شده با ورق با چوب طبیعی روکش گردیده و از لحاظ کیفی جزء دربهای چوبی لوکس به حساب میآید. انواع روکش چوبی مصرفی در ساخت دربهای فریم لس شامل این موارد هستند: ⇓
ملچ، گردو، زیتون، راش، ماهگونی، بلوط و ...
دربهای روکش چوبی بعد از اینکه تولید شدند باید رنگ آمیزی شوند تا هم ظاهر زیباتری پیدا کنند و هم در برابر عواملی همچون آب و خط و خش مقاومت بیشتری از خود نشان دهند.
استفاده از رنگ علاوه بر اینکه از چوب محافظت میکند موجب ایجاد تنوع بیشتری در رنگبندی درب میگردد.
درب فریم لس شیشهای
نوع دیگری از دربهای فریم لس وجود دارد که به آنها دربهای فریم لس شیشهای میگویند که برای طرحی آن بجای استفاده از چوب از انواع شیشه سکوریت استفاده شده است؛ اینگونه از دربهای فریم لس بیشتر در شرکتها و فضاهای اداری مدرن با نمای مدرن استفاده میشود.
ساختار کلی فریم آلومینیومی در این دربها شبیه نوع چوبی آنها میباشد و برای ساخت خود درب بجای چوب و MDF از انواع شیشه با ضخامتهای مختلف بکار رفته است.
نوع لولا، دستگیره و قفل دربهای فریم لس شیشهای با نوع چوبی این مدل دربها دارای تفاوت است؛ از آنجا که وزن شیشه به نسبت چوب زیاد است بویژه زمانی که سایز درب بزرگتر از اندازه استاندارد انتخاب میشود حتماً باید از لولاهای بیشتر و باکیفیتتر استفاده گردد.
درب فریم لس ضد آب
- درب فریم لس با روکش رنگ پلی اورتان
- درب فریم لس با روکش HPL
- درب فریم لس با روکش PVC
مزیت استفاده از دربهای ضد آب در مقایسه با مدلهای چوبی این است که به مرور زمان دچار اعوجاج نمیشوند و در برابر خط و خش نیز مقاومت بیشتری دارند.
روکش PVC از روکشهای پرمصرف و ضدآب در صنعت ساختمان و دکوراسیون است که برای تولید انواع درب و کابینت آشپزخانه و همچنین سایر محصولات استفاده میشود.
در محیطهای مرطوب مانند حمام و سرویسهای بهداشتی اصولاً برای این جاها از دربهای HPL (درب MDF یا HDF با روکش PVC) استفاده میشود. دربهای فریم لس با روکش PVC نیز کاربردی همچون دربهای HPL دارند و ضد آب هستند.
دربهای HPL به دلیل خاصیت بهداشتیتر برای بیمارستانها استفاده میگردند.
درب اتوماتیک فریم لس
دربهای اتوماتیک فریم لس برای محیطهای تجاری و اداری کاربرد دارند و همراه با چهارچوب آلومینیومی استفاده شده و طول عمر بالایی دارند.
درب فریم لس ضد سرقت
دربهای فریم لس ضد سرقت، مدل جدید دربهای فریم لس میباشند که در امکانی که نیاز به کنترل بیشتر است استفاده میشوند هر چند که در کل جداکردن درب از چهارچوب در دربهای فریم لس به دلیل اینکه چهارچوب داخل دیوار کارگذاشته شده است کاری بسیار دشوار است.
اجزای درب فریم لس
- انواع فرآوردههای چوبی که عبارت است از MDF خام، پلای وود یا تخته چند لایی، روکش چوب طبیعی
- نوار درزگیر اتوماتیک جهت قسمت زیر درب برای جلوگیری از نفوذ رطوبت و همچنین بوی ناخوشایند در سرویس و حمام
- روکش PVC و یا رنگ پلی اورتان وارداتی برای پوشش روی درب
- پروفیل آلومینیومی با رنگ آنادایز جهت چهارچوب درب با رنگبندی نقرهای، مشکی و سفید
- نوار درزگیر ویژه برای ممانعت از آسیب پوشش درب به علت باز و بسته شدن زیاد
- دستگیره مدرن Hafele جهت قفل مگنتی اتوماتیک
- لولا مخفی ایتالیایی و یا آلمانی AGB - Hafele دارای رنگبندی نقرهای، طلایی، مشکی و سفید
- شیشه در انواع و ضخامتهای متنوع مناسب برای درب شیشهای فریم لس
زمان مناسب برای اجرای درب فریم لس
بهترین زمان برای نصب درب فریم لس در زمان نازک کاری ساختمان میباشد چون میبایست حتماً داخل دیوار ساب فریم یا (پروفیل آهنی) نصب گردد و بعد فریم آلومینیومی نیز روی ساب فریم نصب میشود؛ این کار در دراز مدت مانع جلوگیری از ترک خوردن دیوار در اثر باز و بسته شدن درب میشود. اگر نازک کاری تمام شده باشد میتوان با کوچکتر در نظر گرفتن عرض دربها، ابتدا ساب فریم و سپس فریم را نصب نمود.
درب چهارچوب مخفی خام
یکی از مهمترین اهداف جهت تولید دربهای بدون چهارچوب ایجاد هماهنگی و یکپارچگی لازم میان درب و دیوارهای اطراف میباشد زیرا در دربهای فریم لس هیچ برآمدگی یا فرورفتگی بین در و دیوارهای مجاور ایجاد نمیشود.
به همین علت نیز در بیشتر مواقع رنگ درب و دیوار یکسان انتخاب میشود. در بسیاری از پروژهها سازنده ساختمان تهیه درب فریم لس را بصورت خام ترجیح میدهند؛ و سپس مطابق سلیقه شخصی و رنگ دیوار واحد مورد نظر، درب رنگ آمیزی میشود.
رنگهای پلی اورتان و پلی استر خارجی مناسبترین رنگها برای رنگ دربهای چوبی هستند؛ این دو رنگ از نظر کیفی و قیمتی نیز هم سطح میباشند البته با این تفاوت که سرعت خشک شدن رنگ پلی اورتان بیشتر و اجرای آن سریعتر است و به همین علت رنگ پلی اورتان در صنایع کاربرد وسیعتری دارد.
قیمت درب فریم لس
قیمت دربهای فریم لس یا فریم مخفی به ابعاد، نوع و مقدار مواد اولیه بستگی دارد و مهمترین چیزی که تأثیر بالایی بر قیمت درب فریم لس میگذارد شامل موارد زیر است:
- ابعاد درب: زیرا دربهای بزرگتر ام دی اف، چوب و یراق بیشتری مورد نیازش است.
- ایرانی و یا خارجی بودن فریم درب و میزان ضخامت پروفیل
- هزینههای اجرایی که شامل مواردی همچون دستمزد نیروی کار، بسته بندی، ارسال و نصب میباشد.
درب فریم لس با متریال خارجی
چهارچوب آلومینیومی در دربهای فریم لس که در ضخامت و گریدهای کیفیتی متنوع هم در داخل و هم در خارج کشور تولید میگردد در نظر بگیرید که نیمی از هزینه دربهای فریم لس را هزینههای همچون هزینه طراحی، ساخت و نصب فریم درب تشکیل میدهد.
لولا و اتصالات درب فریم لس
برای طراحی درب فریم لس باید به جزئیات توجه لازم را داشت؛ و برای انتخاب اتصالات، قفل و دستگیره مناسب باید از تخصص و تجربه لازم بهره برد.
در دربهای فریم لس فاصله درب از چهارچوب بسیار کم است و اگر حتی 2 میلیمتر ابعاد درب و فریم آلومینیومی کم و زیاد گردد؛ این امکان وجود دارد که درب در زمان باز و بسته شدن به چهارچوب گیر کند.
لولای مخفی یا سه بعدی که برای دربهای فریم لس یا چارچوب مخفی استفاده میگردد بیشتر از کشورهای آلمان، اتریش، ایتالیا و چین میباشد که بجز نوع چینی بقیه کیفیت مناسبی دارند.
قفل و دستگیره برای دربهای فریم لس با سایر دربهای چوبی چندان تفاوت ندارد اما لولای این نوع دربها سه بعدی با زاویه چرخش 360 درجه میباشد که به شکل مخفی طراحی شده است.
روند تولید و نصب دربهای فریم لس یا چهارچوب مخفی
پروسه ساخت این نوع دربها با سایر دربهای چوبی به دلیل اینکه دارای چارچوب آلومینیومی توکار هستند تفاوتهای زیادی دارد.
نصب دربهای فریم لس در دو مرحله انجام میشود در مرحله اول فریم و ساب فریم نصب و با مصالح مختلفی همچون گچ و سرامیک پوشانده میشوند و بعد از خشک شدن و نظافت کامل در مرحله بعدی درب چوبی نصب و ریگلاژ میگردد.
تنها علتی که موجب میشود درب فریم لس را در دو مرحله نصب کنند جلوگیری از آسیبهای احتمالی دربهای چوبی و کثیف شدن آنها زمان نازک کاری ساختمان و گچکاری میباشد.
بنابراین فراموش نشود که باید این دو مرحلهی نصب دربهای فریم لس را بصورت همزمان انجام نداد تا به پوشش رنگ دربها آسیبی وارد نشود.
مشخصات دربهای فریم لس
چارچوب مخفی آلومینیومی در این نوع دربها، ضخامتهای مختلفی دارد که هم دارای انواع داخلی و هم انواع خارجی میباشد.
طراحی چهارچوب و فریم درب در دربهای فریم لس بگونهای انجام میشود که تمام اتصالات (لولاهای مخفی) در بخش داخلی قرار گرفته و از دید پنهان گردد.
طراحی مقطع پروفیل باید به شکل استاندارد و دقیق و بر اساس اصول مهندسی انجام گیرد. (کوچکترین ایراد فنی موجب بروز اختلال در عملکرد درب فریملس میشود).
استانداردها و الزامات فنی
- ارتفاع استاندارد درب 210 سانتیمتر است که تا ارتفاع 3 متر نیز قابلیت تولید دارد؛ عرض درب از 70 تا 100 سانتیمتر قابل تغییر است.
- حداقل ضخامت چهارچوب مخفی 90 میلیمتر است.
- به دلیل وجود فاصله کم درب با چهار چوب باید دیوارها کاملاً تراز باشند تا نصب درب با مشکلی مواجه نشود.
- ضخامت ساب فریم 45 میلیمتر و حداقل فضای مورد نیاز جهت نصب چهارچوب آلومینیومی توکار نیز به اندازه 45 میلیمتر در عمق دیوار در اطراف چهارچوب میباشد.
- ساب فریم قوطی 40 در 40 یا 40 در 60 میباشد که پیش از نصب فریم لس باید حتماً بشکلی دقیق گونیا در داخل دیوار نصب گردد.
در صورت تمایل به سرمایه گذاری در ملک کلیک نمایید.