اجرای نمای ساختمان چه مراحلی دارد؟
اکتبر 16, 2023سرمایه گذاری در ملک
اکتبر 23, 2023کشور ایران به علت قرارگرفتن در کمربند لرزه خیز آلپ-هیمالیا و در محل تصادم ورقههای اوراسیا-عربستان، از لحاظ زمین شناسی فعال است. در حدود 8 درصد از زمین لرزههای دنیا و در حدود 17 درصد از زلزلههای بزرگ دنیا در فلات ایران اتفاق میافتد.
مناطقی که در آنها احتمال وقوع زلزله بیشتر میباشد در اطراف گسلهای فعال ایران هستند که این گسلها بیشتر در نواحی مرز کوهها و دشتهای ایران قرار دارند. در این راستا و مرزهای ساختار در نواحی البرز، زاگرس، کپه داغ، ایران مرکزی، حاشیه کویر مرکزی ایران، آذربایجان، لوت و مکران مهمترین گسلهای فعال ایران قرار دارد.
نوار سنندج - سیرجان در ایران که شامل اصفهان، سنندج، اراک و همدان میشود لرزه خیزی پایینی دارند و احتمال وقوع زلزله در آنجا خیلی کم است و مناطق مناسبی برای سرمایهگذاریهای طولانی مدت در ایران و توسعه کشور محسوب میشوند.
وقوع زلزله تأثیرات مخرب بسیاری از جمله خسارات جانی و مالی و دنبال آن تبعات روانی دارد که ممکن است این آثار مخرب تا چندین نسل باقی بمانند. به همین علت هم است امروزه مراجع علمی و مهندسین کشور توجهی خاص به طراحی ساختمان ها در برابر زلزله نموده اند.
از مهمترین اقدامات در این خصوص تدوین آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله (استاندارد 2800) میباشد که توسط مهندسان و متخصصان مربوطه در این حوزه انجام گرفته است.
تأثیر زلزله روی ساختمانها
در هنگام وقوع زلزله امواج ارتعاشی با سرعت بالا در جهات مختلف و در فاصله زمانی کوتاه به زمین ارسال میگردند؛ برخورد امواج به ساختمان موجب میشود نیروهای جانبی به سازه وارد شود که موجب لرزش دیوارها، ستونها، کفها، تیرها و اتصالات میشوند.
همچنین این موارد موجب میشود قسمتهای بالا و پایین ساختمان جابهجا گردند و این میزان جابجایی موجب ایجاد تنش شدید و همچنین ریزش کل سازه میشود.
برای طراحی و ساخت سازه های مقاوم در برابر زلزله چه روشهای مناسب است؟
تقویت سازه ساختمان
از رایجترین روشها جهت مهار نیروی مخرب زلزله که در ساختمان سازی مورد استفاده قرار میگیرد مواردی چون اجرای دیوار برشی، مهاربندهای ضربدری، و قابهای خمشی میباشند و هر یک دارای فناوری ویژه خود جهت انتقال و استهلاک نیروی تخریبگر زلزله هستند.
خنثی نمودن نیروهای وارده بر سازه توسط میراگرها
همانطور که خودروها دارای ضربهگیر هستند مهندسان ساختمان نیز از ضربه گیر که نوآوری در زمین ساخت و ساز است استفاده میکنند که با دو روش تجهیز ساختمان به میراگرهای آونگی و تعبیه دستگاههای کنترل ارتعاشات تحقق پیدا میکند.
ضربه گیرها در ساختمان موجب مقاومسازی سازههای ساختمانی و کاهش شوک و در نهایت پایداری بیشتر سازه میگردند.
بکارگیری جداسازهای لرزهای
یکی از روشهایی که جهت طراحی ساختمانهای با مقاومت بیشتر در برابر زلزله انجام میشود روش جداسازی لرزهای است در این روش پایههای سازه از سطح زمین بالاتر ساخته میشوند و بر اساس این روش ساختمانها اصولاً بر روی تکیه گاههایی با جنس لاستیک، فولاد، سرب که توانایی تغییر شکل دارند ساخته میشوند به این تکیهگاهها جداسازهای لرزهای میگویند.
محافظت ساختمان از ارتعاشات
در این مورد محققان دنبال روشی جایگزین مقابله با نیروی زلزله هستند که بتواند امواج زلزه را از اطراف ساختمان عبور دهند و مانع از فروپاشی ساختمان شود؛ به این دستاورد "پوشش نهان ساز لرزهای" میگویند که شامل جدارهای در حدود 100 رینگ پلاستیکی و بتنی هم مرکز میباشد و حداقل تا عمق یک متر زیر پی ساختمان دفن میگردد.
استفاده از مصالح مقاوم در برابر زلزله
بر اساس اصول موجد در آیین نامه طراحی ساختمان در برابر زلزله، مصالحی که در ساخت سازه استفاده میگردد در پایداری سازه نقش مؤثری دارد.
مصالح بکار رفته در سازه برای داشتن مقاومت لازم در برابر امواج زلزله باید توانایی تغییر شکل داشته باشد. سازههای فولادی (اسکلت فولادی) دارای مقاومت بیشتری نسبت به اسکلت بتنی در برابر تنشهای و زلزله بدون تغییر شکست میباشند. چوب نیز داری وزن کم و مقاومت و شکل پذیری زیاد میباشد و جزء مصالح مقاوم در برابر زلزله میباشد.
مصالح جدید
امروزه دانشمندان دنبال کشف مصالح جدید با قابلیت شکل پذیری بالا میباشند؛ این مصالح مواردی همچون آلیاژهای حافظه دار هستند که امکان تغییر شکل زیاد و بازگشت دوباره به شکل اولیه را دارند.
آیین نامه ۲۸۰۰ زلزله چیست؟
یکی از اقدامات مهم و با اهمیت مهندسان و محققان در زمینه کاهش آسیبها و خطراتی که در اثر زلزله پدیدار میشوند تهیه و تدوین آیین نامه طراحی ساختمان در برابر زلزله میباشد. آیین نامه 2800 در ترویج ساخت و ساز ایمن در کشور نقش در خور اهمیتی داشته است.
این آیین نامه گردآورنده مجموعهای از قوانین سازهای جهت طراحی لرزهای سازه در مقابل زلزله میباشد. تدوین آیین نامه 2800 و همچنین اجبار در اجرای آن در کشور، سبب شده که بکارگیری اصول و قوانین مهندسی در ساخت ساز رایج گردد و از طرفی خساراتی که از زلزله ایجاد میگردد؛ کاهش پیدا کند.
آیین نامه ۲۸۰۰ چه اهدافی دارد ؟
آیین نامه 2800 برای مشخص کردن حداقل اصول و مقررات به جهت طراحی و ساخت ساختمان در مقابل زلزله تهیه و مدون شده است. با استناد به مفاد این آیین نامه، سازندگان باید جهت ساخت ساختمانهایی مقاوم در مقابل زلزله اقدام نمایند.
در این آیین نامه تمام قسمتهای سازهای یک ساختمان از جمله پی ساختمان، ستونها و سقفها در بخشهای جداگانه تدوین شده که سازندگان باید قوانین آن را رعایت نمایند.
این آیین نامهها با اهداف زیر گردآوری شده است:
- ساختمانهایی که دارای درجه اهمیت بالا هستنند اگر زلزله در رخ دهد تغییری در مقاومت و سختی اجزای سازهای و غیر سازهای در آنجا بوجود نیاید.
- میزان آسیب در ساختمانهایی با درجه اهمیت بالا حداقل باشد و در مدت کوتاهی قابل تعمیر باشد.
- ساختمانهایی با درجه اهمیت متوسط، در صورت وقوع زلزله در بخش سازهای و غیر سازهای دچار آسیب جدی نشده و حداقل تلفات جانی را ببینند.
- ساختمانهایی که دارای تراکم بیشتر از 15 طبقه و با بیش از 50 متر ارتفاع دارند در اثر وقوع زلزله آسیب عمده نبینند و همچنین قابلیت بهره برداری آنها باقی بماند.
زلزله های مبنای طراحی در آیین نامه ۲۸۰۰
زلزلههایی که مبنای طراحی در آیین نامه 2800 میباشند به شکل زیر است :
- زلزله بهره برداری : زلزله ای است که احتمال فراگذشت آن در 50 سال 99.5 درصد است و دوره بازگشت آن حدوداً 10 سال میباشد.
- زلزله طرح : زلزلهای است که احتمال فراگذشت آن حدوداً در 50 سال 10 درصد است و دوره بازگشت آن 475 سال میباشد.
کلام آخر
در طول تاریخ حیات بخش زلزله موجب تخریب بسیاری از شهرها و روستاها گردیده است که حیات انسان را با خطرات زیادی روبرو نموده است.
آیین نامه 2800 ایران از مهمترین آیین نامههای ساختمانی میباشد که به دلیل عزم ملی و برنامههای دولت به جهت کاهش خسارات ملی، جانی و روانی این بلای طبیعی تدوین شده است.
پیشنهاد میشود این آیین 2800 را مطالعه نمایید و با اصول کاربردی آن بیشتر آشنا شوید. این آیین نامه هر 5 سال مورد تجدید نظر و بازنگری قرار میگیرد.
گروه ساختمانی مانکس با سابقه درخشان در طراحی و اجرای نما، آماده ارائه خدمات طراحی نما به شما عزیزان در انواع سبک ها و مطابق با سلیقه و بودجه شما است.
ما با بهره گیری از تیمی از معماران و طراحان خلاق و مجرب و استفاده از جدیدترین تکنولوژی ها و نرم افزارهای طراحی، نمایی زیبا و منحصر به فرد برای ساختمان شما طراحی می کنیم که نه تنها ظاهری چشم نواز دارد، بلکه عملکردی نیز باشد و به ارزش ملک شما می افزاید.