سنگ اسلب و معرفی نمونههای پرفروش آن
اکتبر 31, 2023تفاوت نمای کلاسیک و مدرن
نوامبر 13, 2023یکی از مواردی که معمولاً مهندسان و مالکان ساختمانها در طی مراحل اجرای ساختمان در خصوص انجام آن به سؤال برمیخورند نحوه تعویض مهندس ناظر و یا مجری ساختمان میباشد.
تعویض مهندس ناظر و مجری ساختمان در نظام مهندسی مراحل و پیچیدگیهای خود را دارد که در ادامه در خصوص آن صحبت میکنیم:
تعویض ناظر ساختمان در چه شرایطی انجام میشود؟
هر کدام از موارد بالا در صورت تأیید مراجع قانونی همچون سازمان استان، قابل اجرا میباشد؛ در غیر اینصورت ناظر همچنان مسئولیت حقوقی برای نظارت پروژه را بر عهده خواهد داشت.
در موارد فوق بعد از تأیید صحت موضع طرح شده توسط مراجع ذیصلاح، تا وقتی که ناظر جدید مشخص میگردد، بر اساس بند 4-4-14 در مبحث دوم مقررات ملی ساختمان، تمام عملیات باید توسط مرجع صدور پروانه تعطیل گردد و شروع مجدد آن منوط به معرفی ناظر جدید از سمت سازمان استان است.
توافق بین ناظر و مالک
در برخی از مواقع ناظر و مالک با یکدیگر به توافق رسیده که در پروژه مربوطه ناظر عوض شود که در این صورت فرم مخصوص را پر کرده و مهر و امضا میکنند و بعد از تأیید دفترخانه، آنرا به مرجع صدور پروانه تحویل میدهند و بعد از انجام مراحل قانونی، ناظر عوض میگردد و ناظر جدید برای پروژه تعیین میشود.
اتمام قرارداد نظارت ناظر و مالک
این شرایط هم یکی از سؤال برانگیزترین مواردی است که برای تعویض ناظر ایجاد میگردد؛ در پاسخ نیز باید گفت که قرارداد بین ناظر و مالک صرفاً یک قرارداد مالی است و که فقط ناظر از نظر ریالی از مالک طلبکار میباشد و باید بر اساس تعرفه حق نظارت را از مالک دریافت نماید.
اما بعد از اتمام قرارداد ناظر همچنان مسئولیت نظارت بر پروژه را بر عهده دارد و تا وقتی که برگه تعویض ناظر گواهی امضا نشده و تحویل دفاتر خدمات الکترونیک یا نظام مهندسی و یا شهرداری نشده است و برگه پیرو پروانه صادر نشده است، مسئولیت نظارت از ناظر سلب نگردیده و در قبال قانون ملزم به پاسخگویی میباشد.
پیش آمدن یکی از شرایط زیر
- حجر
- مسافرت ناظر به خارج از کشور
- فوت مهندس ناظر
- ناتوانی ناظر حقیقی از انجام مسئولیت
- عدم صلاحیت قانونی
آیا تنها با پرکردن برگه تعویض ناظر و تحویل آن به مرجع صدور پروانه، سازمان استان یا دفتر خدمات الکترونیک، مراحل تعویض ناظر به اتمام رسیده است؟
گاهاً پیش میآید که برخی از ناظران برداشت درستی از تعویض ناظر ندارند و تصور میکنند از تاریخ پرکردن برگه تعویض ناظر و مهر و امضا و تحویل آن به مالک، مسئولیت نظارت از عهده آنها سلب شده و بر عهده ناظر جدید میباشد و با توجه به چنین باور اشتباهی ناظران زیادی بودهاند که دچار خسارت شده و در دادگاهها به عنوان مقصر شناخته شدهاند.
یکی از موارد دیگری هم که ناظران به اشتباه دست از ادامه فعالیت برمیدارند همانطور که در بالا اشاره شد پایان زمان قرارداد مالک و ناظر میباشد.
تعویض ناظر ساختمان چگونه انجام میشود؟
در ابتدا باید فرم تعویض ناظر را پس از گواهی امضا در دفترخانههای ثبت اسناد، تحویل دفاتر خدمات الکترونیک داد. البته در برخی از شهرستانها این فرمها بصورت مستقیم تحویل نظام مهندسی یا مرجع صدور پروانه میشوند؛ بعد از تحویل فرم و دریافت شماره نامه باید پیگیری شود تا اینکه فرم در دفتر شهرداری نیز ثبت شده باشد و برگه پیرو شهرداری صادر شود.
از لحاظ قانونی زمان تعویض ناظر قبل و شروع مسئولیت نظارت جدید، زمانی است که در برگه پیرو پروانه درج میگردد.
نکته 1 : ناظران بعد از تکمیل فرم تعویض ناظر و تحویل آن به مالک باید جهت انجام اقدامات قانونی از سوی مالک پیگیریهای لازم را انجام دهند و پیش از صدور برگه پیرو پروانه از شهرداری انجام نظارت مستمر و صدور گزارشات مرحلهای را متوقف نکنند.
صورت جلسه فصل مشترک چیست ؟
پس از اینکه برگه پیرو پروانه صادر شد و نام ناظر جدید در پروانه ساختمانی ثبت گردید؛ مهندس ناظر قدیم و جدید در حضور مالک ساختمان، باید صورت جلسهای با عنوان صورت جلسه فصل مشترک تنظیم نمایند.
در این صورت جلسه فصل مشترک تعیین میشود که در زمان ناظر قدیم چه عملیات اجرایی با مسئولیت حقوقیِ ناظر قدیم انجام شده است و فراموش نشود که تنظیم این صورت جلسه از مهمترین مراحل در تعویض ناظر است.
آیا امکان انصراف یا استعفای مهندس ناظر وجود دارد؟
پاسخ این است که به هیچ عنوان مهندس ناظر نمیتواند مانند مهندس مجری ذیصلاح از کار خود استعفاء یا انصراف دهد و تنها راه جدایی ناظر از پروژه ساختمانی انجام مراحل تعویض ناظر است.
نکته 2 : بر اساس بند 14-4-5 در مبحث دوم مقررات، در حالیکه عملیات ساختمانی پروژه با نظارت ناظر شروع شده و در زمان اجرا، بیش از 15 درصد زمان درج شده در قرارداد بین ناظر و مالک تعطیل گردد در این شرایط مهندس ناظر میتواند با درخواست کتبی از سازمان نظام مهندسی استان، تا تعیین تکلیف کار پروژه مذکور برای ارائه خدمات نظارتی در پروژه دیگر اقدام نماید.
در این شرایط بلافاصله بعد از شروع مجدد عملیات ساختمانی پروژه قبلی مسئولیت نظارت این پروژه بر عهده ناظر قبلی است.
نکته 3 : در پروژههای ساختمانی که مالک بعد از دریافت پروانه ساختمانی، هیچ اقدامی جهت اجرا انجام نمیدهد تا اعتبار پروانه تمام گردد، در این شرایط مهندس ناظر میتواند در صورت عدم اقدام مالک برای تمدید اعتبار پروانه، با درخواست کتبی از مرجع صدور پروانه بخواهد که نام ایشان از این پروانه به عنوان ناظر پروژه خارج گردد.
در این مورد مالک بعد از تمدید پروانه باید ناظر دیگری را به مرجع صدور پروانه معرفی کند و ناظر قدیم نیز هیچگونه مسئولیتی در برابر عملیات انجام شده ندارد. البته اگر هیچگونه عملیات ساختمانی در ملک انجام نشده باشد.
مکاتبات ناظر ساختمان شامل چیست و به کجا ارسال میشود؟
شاید بتوان گفت که یکی از حساسترین متون حقوقی، گزارشات نظارت ساختمان میباشد که به شهرداری ارائه میشود و این گزارشات و خروجی کار ابزارهایی هستند که بصورت مستند نشان میدهند مهندس ناظر به درستی وظیفهاش را انجام میدهد.
مکاتبات مهندس ناظر شامل مواردی هست چون : دستورکارها، گزارشات مرحلهای و نامههایی که در دوره نظارت خود از شروع به کار تا پایانکار به مراجع ذیصلاح حقوقی و حقیقی ابلاغ میکند.
روش تعویض مجری ذیصلاح چگونه است؟
مالک میتواند با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک فرم درخواست تعویض مهندس مجری ساختمان را درخواست نماید و در این معرفی فرم مجری قدیم و مجری جدید و ثبت آن در سامانه سازندگان در قسمت تعویض سازنده از طریق کارتابل سازنده قدیم انجام میگردد.
تعویض مجری بعد از بررسی ظرفیت و صلاحیت سازنده ساختمان، که جدید انتخاب شده است توسط سازمان انجام میگیرد.
همچنین تحویل گزارشهای مربوط به مراحل انجام شده توسط مجری ذیصلاح قدیم در سامانه سازندگان قبل از تعویض مجری ضرورت دارد.
تعویض مجری ساختمان برای چه عللی انجام میشود؟
- عدم انجام وظایف قانونی که برعهده مجری است.
- عدم ایجاد همکاری لازم بین مجری و مالک
- عدم صلاحیت مجری برای افزایش طبقات یا متراژ پروژه
- عدم رعایت تعدادکار و ظرفیت مهندس مجری
حداکثر ظرفیت متراژ و تعداد سقف مجری ذیصلاح حقیقی ساختمان (فقط اجرا)
پایه 1: 5000 مترمربع و 10 سقف
پایه 2: 3500 مترمربع و 8 سقف
پایه 3: 2500 مترمربع و 6 سقف
حداکثر ظرفیت متراژ و تعداد سقف مجری ذیصلاح حقیقی (با پروانه نظارت و اجرا)
پایه 1: 3500 مترمربع و 7 سقف
پایه 2: 2500 مترمربع و 6 سقف
پایه 3: 1500 مترمربع و 5 سقف
مجری ساختمان بصورت همزمان چه تعداد کار را میتواند انجام دهد؟
ناظر ساختمان و افرادی که پروانه نظارت دارند فقط یک کار را میتوانند انجام دهند اما افرادی که پروانه اشتغال به کار سازنده ذیصلاح حقیقی (مجری ساختمان حقیقی) را دارند، 3 کار میتوانند اخذ کنند؛ البته این سه کار نیز به این نحو است یک کار را دریافت مینمایند و بعد از رسیدن به مرحله سفتکاری و بعد از استخدام و معرفی سرپرست کارگاه برای آن کار میتوانند کار بعدی نیز اخذ نماید.
آیا نظارت یک ناظر بر ظرفیت اجرایش تأثیرگذار است؟
بله و با توجه به هر میزان نظارت موجود در کارتابل شخص، 50% آن از ظرفیت اجرای مهندس مربوطه کسر میگردد.
طبق قانون اشخاص حقیقی طراح خانه یا ناظر اگر بخواهند که در بخش اجرا فعالیت کنند، فقط یکبار میتوانند و 50 درصد از ظرفیت مصرفی در بخشهای نظارت یا طرحی آنها از درصد ظرفیت اشتغال به کار ایشان در بخش اجرا کم میشود.
کلیه اشخاص حقیقی دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی طراحی، نظارت و اجرا صرفا یکبار با این پروانه امکان ارایه خدمات مهندسی در بخش اجرا دارند.
ثبت خروج از ظرفیت مجری
مجریان ذیصلاح برای خروج از ظرفیت حداکثر به مدت 3 ماه بعد از پایان قرارداد قبلی مجاز به ثبت درخواست خروج از ظرفیت هستند. در غیر اینصورت بدون بدون ارسال الحاقیه قرارداد خارج از بازه 3 ماهه، خروج از ظرفیت مجری امکانپذیر نیست.
فسخ قرارداد مجری ساختمان چیست؟
در کارهای ساختمانی که قرارداد ارائه گردیده اما هنوز کار شروع نشده است با هماهنگی مالک فرم مربوطه تکمیل و در سامانه بارگذاری میگردد.
گروه ساختمانی مانکس با سال ها تجربه و تخصص در زمینه طراحی نما، آماده ارائه خدمات طراحی نمای ساختمان به شما عزیزان در انواع سبک ها و مطابق با سلیقه و بودجه شما می باشد.
ما با بهره مندی از تیمی از معماران و طراحان خلاق و مجرب و استفاده از جدیدترین تکنولوژی ها و نرم افزارهای طراحی، نمای ساختمان شما را به گونه ای طراحی می کنیم که نه تنها زیبا و چشم نواز باشد، بلکه با هویت و کاربری ساختمان شما نیز همخوانی داشته باشد و به آن جلوه ای خاص و منحصر به فرد ببخشد.