طراحی ساختمان مینیمال
اکتبر 7, 2023اجرای نمای ساختمان چه مراحلی دارد؟
اکتبر 16, 2023لابی فضایی در ورودی ساختمان میباشد این فضا مانند فیلتری بین نمای بیرونی ساختمان و بخشهای داخلی یک ساختمان عمل میکند و اهمیت استفاده از آن به این جهت است که ورود مستقیم و بدون مقدمه به فضای اصلی ساختمان خوب و حسابشده نیست و با استقرار نگهبانی در اغلب لابیها عملیات پذیرش افراد به ساختمان به نوعی انجام میشود.
طراحی لابی ساختمان مسکونی به عنوان مکانی جهت انتظار افراد و انجام هماهنگی با نگهبانی و کمک گرفتن از او نیز میباشد البته لابی در ساختمانهایی با کاربری مختلف بصورت متفاوت اجرا میگردد و به روشی طراحی میشود که پاسخگویی نیاز افرادی که به ساختمان وارد میشوند باشد.
درست است که لابی همچون فیلتر عمل میکند اما این موضوع نباید سبب شود به طراحی لابی به عنوان قسمتی از طراحی ساختمان دقت لازم نشود؛ امروزه به این دلیل که با افزایش جمعیت برجها، مجتمعها، فضاهای اداری و حتی زیاد شدن تعداد مسافران هتلها روبرو هستیم طراحی لابی نیز به دلیل یکی از محلهای پر رفت و آمد میباشد دارای اهمیت ویژه است.
در طراحی لابی باید یک قسمت از فضا به عنوان ورودی در نظر گرفته شود که هم موجب میشود که افراد بخوبی هدایت گردند و هم موجب تمرکز جمعیت افراد در یک نقطه خاص نشود.
ورودی مناسب لابی باید مجهز به دربهای اتوماتیک باشد و همچنین خوب است که در ورودی لابی رمپ نیز طراحی و اجرا شود تا ورود و خروج معلولین به راحتی و بدون مشکل انجام شود.
همواره ورودی به ساختمان موجب اولین برداشت از ساختمان توسط بازدیدکنندگان میگردد بنابراین در طراحی لابی بهتر است فضایی گرم و دلپذیر به نمایش گذاشته شود و زیبایی آن موجب انعکاس طبع زیبا شناسی شما و سایر ساکنان ساختمان گردد.
عملکرد لابی
ورودی لابی به عنوان مکانی جهت خوشآمدگویی به مهمانان و گذار از محیط بیرون به داخل خانه میباشد و عملکرد اصلی آن این است.
عناصر طراحی
طراحی ورودی ساختمان به صورت گسترده بر طبق سبک خانه و مواردی که مورد نظر صاحب ساختمان است میتواند تفاوت داشته باشد.
عناصر متداول جهت طراحی لابی ساختمان مسکونی که مورد استفاده قرار میگیرد عبارت است از کفپوش همانند کاشی، چوب سخت یا سنگ، وسایل روشنایی، عناصر تزئینی و تزئینات دیوار .
فضای ذخیره سازی
بیشتر ورودیها دارای مواردی جهت ذخیره سازی هستند مانند قفسه و کمدها، قلابها، نیمکتها به منظور نگهداری کفش، لباس و دیگر لوازم جانبی.
جریان و چیدمان
چیدمان ورودی باید منطقی باشد تا مهمانان را جذب و درون خانه هدایت نماید و این موضوع شامل قراردادن مبلمان و عناصر تزئینی آن است.
نشستن
قراردادن صندلی در ورودی مکانی راحت، جهت استراحت لحظهای پیش از ورود یا خروج به ساختمان میباشد؛ و همچنین مکانی برای گفتمان افرادی که نمیخواهد کاملاً وارد ساختمان گردیده و همان لابی را برای گفتمان انتخاب میکنند.
آینه
آینه بصورت بصری موجب گسترش فضا میشود و همچنین یک نقطه مناسب جهت بررسی ظاهر در آخرین لحظه قبل از خروج از ساختمان را در اختیار میگذارد.
نورپردازی
نورپردازی مناسب و کافی در ورودی بنا به علل کاربردی و زیبایی شناختی دارای اهمیت بسیار بوده به جهت نورپردازی بالای سر میتوان از دیوار کوب یا حتی یک لوستر استفاده نمود.
دکور
وسایل تزئینی همچون گلدان تزئینی و گیاهان، آثار هنری، میز کنسول کوچک، کاسههای تزئینی موجب زیبایی و جذابیت ورودی ساختمان میشوند.
حفظ حریم خصوصی
با توجه به شیوه طراحی ساختمان، میتوان از عناصری برای نشان دادن درجهای از حریم خصوصی استفاده نمود؛ یا میتوان عناصر را بگونهای چید که حریم خصوصی را جدا میکند.
امنیت
ورودی ساختمانها اصولاً مکانی جهت ترکیب چند اقدام امنیتی برای ساختمان میشود مانند سیستم ورود بدون کلید، دوربین های امنیتی و تلفنهای داخلی.
تعمیر و نگهداری
به این دلیل که ورودی و لابی هر ساختمان پر رفت و آمدترین قسمت در هر ساختمان میباشد؛ باید مصالح باکیفیت و بادوام برای این بخش در نظر گرفته شود، زیرا تمیز کردن و نگهداری آن راحتتر میباشد.
اصول طراحی لابی
یک لابی خوب با طرح صحیح دارای بخشهای مختلفی میباشد که حداقل این بخشها نشیمن و نگهبانی هستند به هر حال یک لابی دارای تعدادی فضا میباشد که باید به درستی تقسیم بندی شوند و این تفکیک فضا به درستی مشخص باشد.
این نکته را در نظر بگیرید که یک لابی حتماً باید میزبانیِ مناسبی برای افرادی که به آنجا مراجعه میکنند داشته باشد. لابی تنها یک فضای انتظار نیست این فضا نمودی از کل ساختمان میباشد و نشیمن جزء مهمترین فضاهایی میباشد که در بیشتر لابیها کاربرد دارد تا بیشتر افراد بتوانند در آن فضایی را جهت انتظار و گفتگو اختصاص دهند.
در ادامه با ما باشید تا موارد مهم در اصول طراحی لابی را بررسی کنیم:
طراحی فضای نشیمن
فضای نشیمن اصولاً شامل مواردی همچون میز، صندلی، تعدادی گلدان و آکواریوم میباشد. این فضا در ساختمانهای مسکونی به منظور انجام جلسات کوتاه مدت در بین ساکنان ساختمان نیز کاربرد دارد.
طراحی فضای نگهبانی برای لابی
در مجتمعهای مسکونی و آپارتمانها که ساکنین زیادی دارند و رفت و آمدهای زیادی در آنجا انجام میشود؛ در اینگونه فضاها جهت تأمین امنیت ساکنین آپارتمان افرادی در نقش نگهبان مستقر میشوند و بر رفت و آمدها نظارت میکنند.
اصولاً نگهبانی لابی دارای یک پیشخوان است و امکاناتی جهت برقراری ارتباط نگهبان با مدیریت ساختمان دارد.
طراحی نگهبانی لابی را طوری باید انجام داد تا افراد به محض اینکه وارد لابی میشوند نگهبانی آنرا تشخیص دهند.
به نگهبانی عنوان اطلاعات نیز داده میشود و در بسیاری از ساختمانهای تجاری و اداری این عنوان دیده میشود. همچنین نگهبان ساختمان باید در قسمتی مستقر گردد که بخوبی به بخشهای دیگر لابی تسلط داشته باشد.
انتخاب کفپوش مناسب برای لابی
انتخاب کفپوش مناسب برای لابی دارای اهمیت زیادی است. لابی فضایی است که رفت و آمد همه افراد ساختمان و مراجعهکنندگانشان نیز از آنجا انجام میشود بنابراین چیزی که مسلم است کفپوش برای چنین مکانی باید با کیفیت و مقاوم باشد.
برای لابیها گزینه بسیار مناسب کفپوشها سنگی میباشد. این کفپوشها در برابر ضربههایی که در اثر اسباب کشی، حمل چمدان بوجود میآید بیشتر دوام آورده و تمیز کردن آن نیز به راحتی انجام میشود.
نکتهای که لازم است بدانید این است که کفپوش لابی از رنگهای تیره انتخاب نگردد به این دلیل که رفت و آمد زیاد در این مکان موجب میشود که کثیفی و لک در این نوع رنگهای کفپوش بیشتر به چشم آید. برای زیباتر کردن فضای لابی میشود در بخش نشیمن آن نیز فرش پهن کرد اما دیگر بخشها برای پهن کردن فرش زیاد جالب نیستند.
زیرا ممکن هست به دلیل رفت و آمد زیاد فرشها جابجا گردند البته جلوی درب ورودی نیز بهتر است یک پادری در نظر گرفته شود تا گل و لای بیرون تا جایی که امکان دارد به داخل کمتر نفوذ پیدا کند.
انتخاب دیوار پوش مناسب برای لابی
برای انتخاب دیوار پوش مناسب ابتدا بهتر است که متراژ لابی را در نظر گرفته و اگر لابی دارای مساحت زیادی باشد و در هنگام حمل و نقل اجسام و اسباب کشی امکان برخورد با دیوار بسیار کم باشد میتوانید از کاغذ دیواری یا رنگ روغنیهای مختلف برای پوشش دیوار بهره ببرید.
اما اگر متراژ لابی کم باشد احتمال برخورد با دیوارها زیاد میشود و در این شرایط خوب است که از مصالح مقاوم مانند سنگ جهت پوشش دیوارها بهره برد و از وسایل دکوی کمتری نیز استفاده کرد.
طراحی سقف لابی
سقف لابی از دیگر قسمتهای لابی میباشد که دارای اهمیت است و باید برای طراحی آن نکات لازم را رعایت کرد :
طراحی سقف لابیهای بزرگ باید متناسب با فضای لابی انجام شود؛ طرح و نقش لابی باید با توجه به سبک دکوراسیونی که برای کف و دیوارهای آن و همچنین دکوراسیون کلی آن در نظر گرفته شده انتخاب گردد.
اگر دکوراسیون لابی سبکی مدرن داشته باشد تزئینات زیادی برای سقف پیشنهاد نمیشود. در طراحی سبکهای کلاسیک خوب است که از طرحهای متقارن و مرکزگرا برای طراحی سقف لابی بکار رود و تزئینات زیاد نیز در این خصوص بکار میرود.
لوستر نیز برای سقف دارای اهمیت میباشد برای لابیهای مدرن از لوستر ساده و در سبکهای کلاسیک از تزئینات زیاد استفاده میشود.
نورپردازی لابی
نورپردازی در زیبایی دکوراسیون لابی تأثیر گذار است و یک نورپردازی با کیفیت هم موجب روشنایی محیط لابی میشود و هم به دکوراسیون جلوۀ زیبایی میدهد نورپردازی لابی از دو بخش یکی نورپردازی نشیمن و نگهبانی و دیگر نورپردازی دکوری تشکیل گردیده است.
به جهت ایجاد روشنایی در نشیمن میتوان از لوستر استفاده نمود؛ مواردی همچون هالوژنها، آباژورها، چراغهای دیواری و نور مخفی نیز جزء گزینههای موجود هستند.
در راهروها بهتر است که از چراغهای توکار استفاده کرد. انجام نور مخفی در راهروها موجب زیبایی آنها نیز میشود.
کاربرد گیاهان در طراحی لابی
گیاهان جزء مواردی هستند که برای زیباتر کردن فضا استفاده میشوند و محیط را شاداب و سرزنده میکنند در لابیهایی که فضای لازم در آن وجود دارد و همچنین نور کافی دارد استفاده از گیاهان توصیه میگردد.
اگر درون لابی نور طبیعی نفوذ ندارد میتوان از گیاهان آپارتمانی که قادر به رشد و نمو در محیطهای کم نور هستند استفاده نمود برخی لابیها بصورت نیمه باز هستند که در این حالت میتوان از نور طبیعی برای رشد گیاهان استفاده کرد.
روشهای جالبی نیز امروزه همچون دیوار سبز و یا بکار بردن استند گیاهان وجود دارد که زیبایی بسیار زیاد در ورودی ساختمان ایجاد میکند.
سخن پایان
جهت تکمیل زیبایی هر چه بیشتر دکوراسیون لابی از عناصر دکوری استفاده کنید این عناصر دکوری میتوانند آباژورها، تابلوها، مجسمهها، آکواریوم و المانها باشند تا به لابی زیبایی ببخشند و با توجه به میزان فضایی که برای چنین کارهایی در لابی وجود دارد بهتر است از وسایلی جهت دکور استفاده گردد که مزاحم رفت و آمدها نشود.