پروانه ساخت چیست و چه مراحلی برای صدور دارد؟
آگوست 20, 2023طراحی سازه بتنی
آگوست 29, 2023مهندسین و دفاتر مهندسی طراحی سازه وظیفه طراحی سازه یا طراحی اسکلت را بر عهده دارند. مرحله طراحی سازه قبل از صدور پروانه ساخت انجام میشود.
سازنده ساختمان میتواند تمامی چهار مرحله طراحی ساختمان را که شامل طراحی معماری، طراحی سازه، طراحی تأسیسات مکانیکی و طراحی تأسیسات الکترونیکی است را به یک دفتر طراحی واگذار نماید و یا میتواند طراحی هر مرحله را جداگانه به دفتر تخصصی مربوط به همان رشته محول نماید.
باید بگوییم که در ساختمان سازی حرفهای روش دوم را انتخاب میکنند البته این روش نیز معایبی دارد اما در این روش کیفیت بالاتری برای نقشههای اجرایی به دست میآید.
طراحی سازه چه مراحلی دارد؟
- دریافت نقشههای معماری
- ایجاد مدلسازی اولیه برای سازه
- طراحی ابعاد بخشهای مختلف سازه ساختمان
- مدلسازی دقیق اسکلت ساختمان بر اساس نقشههای معماری فاز دو
- رسم نقشههای اجرایی سازه
- تهیه دفترچه محاسبات سازه
- مهر و امضای مهندس محاسب
- ارسال نقشهها و فایلهای محاسباتی به شهرداری
- کنترل مدارک ارسالی در سازمان نظام مهندسی
- اصلاح طرح و اخذ تأیید نهایی
دریافت نقشههای معماری
طراح سازه باید نقشههای معماری را دریافت و بررسیهای لازم را در مواردی همچون محل ستونها، کنترل گزارش مکانیک خاک، نوع خاک، محل بازشوها، محل درز انقطاع، محل آسانسور و محل باکس راه پله انجام دهد.
سازنده ساختمان نیز وظیفه دارد پیش از طراحی سازه ساختمان نقشههای معماری ساختمان را آماده کرده و تحویل طراح سازه دهد؛ طراحی اسکلت سازه باید بر طراحی معماری تطابق کامل داشته باشد.
ایجاد مدلسازی اولیه برای سازه
بر اساس محل آکس ستونها و همچنین ارتفاع طبقات در نقشههای اولیه معماری مهندس طراح سازه میتواند با استفاده از نرمافزار طراحی سازه ایتَبس (ETABS) مدل اولیهای برای سازه ایجاد نماید.
در این نرم افزار طراحی سازه میزان بارگذاری طبقات بر اساس کاربری هر طبقه مشخص میگردد؛ و همچنین بارهای که از زلزله ایجاد میگردند در این مرحله تعیین و به سازه اعمال میگردد.
طراحی ابعاد بخشهای مختلف سازه ساختمان
طراحی اسکلت توسط مهندس طراح سازه بعد از مدلسازی اولیه انجام میشود. در این مرحله در صورت اینکه سازنده ساختمان بخواهد هزینههای ساختمان را کم کند برای طراحی سازه از سازه سبکتری استفاده میگردد.
باید سازهای انتخاب گردد که در برابر بارهای وارده از جمله بارهای زلزله مقاوم بوده و تا جایی که امکان دارد کمترین هزینه ساخت و ساز را داشته باشد.
در این مرحله موارد زیر تعیین میشود :
- ابعاد ستونها در طبقات مختلف
- محل قرارگیری مهاربندها و آویز تیرها
- محل دیوارهای برشی
مدلسازی دقیق اسکلت ساختمان بر اساس نقشههای معماری فاز دو
بعد از اینکه طراحی اولیه سازه انجام گرفت نقشههای آنرا به تیم معماری تحویل میدهند تا آنها بتوانند نقشههای فاز دو معماری را طراحی کنند.
در طراحی معماری نمیشود که ابعاد ستونها را بهشکل دقیق در هر طبقه تعیین نمود؛ به همین علت طرح اولیه سازه لازم است تا تیم معماری بتوانند نقشههای فاز دو معماری را تهیه کنند؛ بعد از طراحی نقشههای فاز دو معماری، مهندس محاسب سازه در این قسمت مدل را دقیقتر بررسی کرده تا طراحی اسکلت نیز دقیقتر انجام شود.
رسم نقشههای اجرایی سازه
نقشههای اجرایی یکی از مهمترین و حساسترین مراحل طراحی سازه میباشند؛ و این نقشهها هستند که برای اجرای ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند.
حتی خطاهای ترسیمی کوچک در طراحی نقشههای اجرایی سازه میتواند خسارات سنگین در اجرای ساختمان به بار آورد.
طراح سازه از مدل نرم افزاری سه بعدی سازه نقشههای اجرایی دقیق را ایجاد مینماید.
تهیه دفترچه محاسبات سازه
این مرحله آخرین مرحله محاسباتی سازه است؛ دفترچه محاسبات سازه شامل کلیه فرضیات و روشهاییست که مهندس طراح سازه برای طراحی سازه بکار برده است؛ این دفترچه محاسبات سازه جهت حفظ اسناد و همچنین برای تحویل آن به کنترلر سازه ایجاد میگردد.
وجود این دفترچه همچنین از این جهت اهمیت دارد که اگر خواستید در آینده در سازه یا کاربری ساختمان تغییراتی ایجاد کنید استحکام بنا در آن قابل بررسی میباشد.
مهر و امضای مهندس محاسب
این مهر و امضا در فضای ساختمانسازی شهری، برگه سبز محاسب سازه نامیده میشود؛ هر طرح سازه باید بوسیله یک مهندس محاسب و یا یک دفتر طراحی سازه که مورد تأیید نظام مهندسی ساختمان است مهر و امضا گردد که این مهر نقشه طراحی سازه را تأیید میکند.
ارسال نقشهها و فایلهای محاسباتی به شهرداری
مجموعه کاملی که شامل : مدلسازیها، فایلهای محاسباتی، نقشهها و دفترچه محاسبات آماده گردیده و به شهرداری ارسال میشود؛ همچنین یک رونوشت از آن به سازمان نظام مهندسی ساختمان جهت کنترل ارسال میگردد.
البته در شهر تهران برای ساختمانهای بالای 2000 مترمربع نیاز به دریافت تأییدیه از سازمان نظام مهندسی میباشد و این قوانین در شهرهای مختلف تفاوت دارد و ارسال این فایلهای محاسباتی به شهرداری جهت صدور پروانه ساختمان انجام میشود.
کنترل مدارک ارسالی در سازمان نظام مهندسی
سازمان نظام مهندسی طرح سازه را از نظر فنی بررسی کرده تا از حدود آییننامهای تخلف صورت نگرفته شده باشد و هم اینکه از نظر تطابق آن با اصول معماری ایرادی وجود نداشته باشد؛ در این بخش اگر ایرادی دیده شود به مهندس سازه اطلاع داده میشود و اگر طرح ایرادی نداشته باشد تأیید میگردد.
اصلاح طرح و اخذ تأیید نهایی
در آخر هم طرح اگر تمامی نکات سازمان نظام مهندسی و دیگر ارگانهای کنترل کننده رعایت کند، طراحی سازه پذیرفته شده و به عنوان طرح نهایی به شهرداری، سازنده ساختمان، مجری ساختمان و مهندس ناظر ساختمان ارائه میگردد.
در صورت نیاز به طراحی نمای ساختمان ساده با گروه ساختمانی مانکس تماس بگیرید.