دیوار برشی چیست ؟
ژوئن 25, 2023درب فریم لس برای ساختمان
جولای 24, 2023وقتی صحبت از نمای سنگی ساختمان میشود این سؤال پیش میآید که آیا نمای سنگی ایمن میباشد یا خیر ما در این مقاله اطلاعات لازم را در اختیار شما میگذاریم تا بتوانید در این خصوص به درستی تصمیم گیری کنید.
سنگ از جمله مصالحیست که از دیرباز تاکنون در انواع ساختمانها بکار رفته است و در دسته اولین مصالحیست که به عنوان مصالح اصلی در نمای ساختمان کاربرد داشته و طرفداران زیادی دارد.
مهمترین علت محبوبیت و پرکاربرد بودن سنگ در ساخت و ساز، فراوانی این متریال در طبیعت و بویژه در کشورمان ایران میباشد.
از مهمترین و مشخصترین ویژگی سنگ نما استحکام و مقاومت آن است که موجب شده طراحان و سازندگان، اجرای نمای سنگی را ترجیح دهند.
نماهای سنگی را میتوان پرکاربردترین نماها در ساختمان نام برد زیرا علاوه بر زیبایی، استحکام و مقاومت مطلوبی نیز دارند؛ نماهای سنگی را می توان در انواع املاک اداری، مسکونی، تجاری و غیره استفاده کرد.
سنگ نما را میتوان در سبکهای متنوع طراحی نما بکار برد. در این خصوص بهتر است در وقت عبور و مرور در سطح شهر به نماهای ساختمانها در اطرافتان بیشتر نگاه کنید تا متوجه شوید به نسبت تعداد نماهای سنگی از سایر نماها چقدر بیشتر میباشد و در چه سبکهای از نمای سنگی استفاده میشود؟
نماهای سنگی را میتوان بشکل یک یا چند عنصری در نماهای ترکیبی استفاده نمود به عنوان مثال نمای ترکیبی از مصالح سنگی و آجری در نمای ساختمان در دسته پر طرفدارترین نماهای ساختمانی شمرده میشوند.
در ضمن فراموش نشود که استفاده از این نوع مصالح به ضوابط و مقررات خاصی نیاز دارد که ما در این مقاله آنرا مطرح میکنیم.
دلیل پرکاربرد بودن نمای سنگی چیست؟
علاوه بر فاکتور مقاومت و دوام بالای سنگ که به آن اشاره کردیم نمای سنگی موجب میشود بنای شما از شکوه و جلال به جهت زیبایی برخوردار گردد.
نمای سنگی چه مزایایی دارد؟
- زیبایی
- تنوع در نوع و رنگ
- استحکام و داوم زیاد
- مقاوم در برابر آتشسوزی
نمای سنگی چه معایبی دارد؟
عیب نمای سنگی میتواند هزینهی آن باشد که ممکن است برای برخی کارفرمایان سنگین باشد.
عوامل مؤثر در هزینهی نهایی نمای سنگ کدام هست؟
- نوعی سنگ انتخابی
- برند سنگ
- کیفیت سنگ
- متراژی که از سنگ نما استفاده میشود.
- ضخامت سنگ
- جنس اتصالات
- نحوه اجرای نمای سنگی
سنگهای پرکاربرد به جهت نمای ساختمان کدامند؟
- سنگ مرمر
- سنگ مرمریت
- سنگ مصنوعی
- سنگ گرانیت
- سنگ کریستال
- سنگ کوارتزیت
- سنگ تراورتن
- سنگ چینی
نمای سنگی ساختمان چگونه طراحی میشود؟
یک طراحی قوی برای طراحی هرچه بهتر نمای ساختمان باید شرایط و عوامل زیر را در نظر بگیرد:
- شناسایی بافت منطقه
- درنظر گرفتن کاربری ساختمان
- آب و هوایی که در منطقه قالب میباشد.
اجرای بهترین نمای سنگی چگونه انجام میشود؟
نماهای سنگی در دسته نماهای زیبا در صنعت ساختمان است و انتخاب نوع سنگ برای نمای ساختمان بصورت کلی با توجه به کاربری نما و نظر کارفرما و طراحان سبک انجام میشود.
اجرای نمای سنگی میتواند بصورت تکی یا چند مصالحی باشد؛ به عنوان نمونه میتوان نمای سنگی را همراه با متریالی از جمله آجر، فلز، شیشه، کامپوزیت و ... بکار برد.
یکی از کارهای مهم گروه مانکس، طراحی نمای بیرونی ساختمان و اجرای تخصصی نما است که علاوه بر اجرای ساختمان و مدیریت پیمان انجام میدهد؛ کارشناسان حرفهای ما از پروژه بازدید لازم را انجام میدهند و گروه ساختمانی مانکس نیز بر اساس درخواست کارفرما جهت اجرای نما مناسبترین قیمت را ارائه میدهد، برای مشاوره رایگان با شمارههای زیر تماس حاصل نمائید:
البته لازم به ذکر است که اگر در اجرای نمای سنگی اشتباهی رخ دهد ممکن است خسارات غیر قابل جبرانی را ایجاد نماید و برای اینکه مانع چنین اتفاقی شوید میبایست اکیپ اجرایی کاملاً به کارش مسلط باشد.
نمای سنگی به دو روش اجرا میشود:
- اجرای نمای سنگی به روش تر (ملاتی)
- اجرای نمای سنگی به روش خشک
اصول سنگ کاری نمای ساختمان
- برای نصب سنگها باید حتماً از اسکوپ استفاده شود.
- در لبه پنجره و دربهای نما باید آبچکان بکار برد.
- در اجرای نمای سنگی به روش تر یا ملاتی سطح سنگ با مل یا پوشش رزین مانند پوشیده میگردد تا در زمان نصب لک نگردد.
اجرای نمای سنگی به روش تر
یکی از متداولترین روشهای اجرای نمای سنگی، روش ملاتی میباشد که روشی سنتی برای اجرای نمای ساختمان است و از دیرباز تا اکنون از این روش برای اجرای نمای سنگی استفاده میشود.
برای اجرای این روش سنگها روی سطح نما چیده و سپس پشت آنها ملات مناسب میریزند. برای نصب سنگ نمای ساختمان باید سنگ نمای مرغوب بکار برد که هم تراکم بالا و هم ضخامت قابل قبول داشته باشد؛ خشک شدن ملات موجب چسبندگی قطعات سنگ به دیوار و پشت نما میگردد.
ابتدا سنگها در ابعاد مشخص بوسیله قلابهایی در جای خود شاقول و تراز میگردند و بعد فاصله بین سنگ و دیوار که در حدود 2 تا 3 سانتیمتر میباشد با ملات ماسه سیمان با عیار سیمان 400 کیلوگرم در متر مکعب پر میگردد.
اجرای نمای سنگی با شیوۀ ملاتی با اسکوپ
به دلیل اینکه سطح پشت سنگ پلاک صاف و صیقلی است چسبندگی زیادی بین سنگ و ملات پشت آن ایجاد نمیشود و این موضوع موجب میشود با گذشت زمان و همچنین نفوذ آب به پشت آن سنگهای نما لق گردیده و یا اینکه سقوط کند.
البته برخی از سنگها از جمله سنگ تراورتن در داخل دارای خلل و فرجهایی است که موجب میشود با دوغاب اتصال خوبی برقرار گردد؛ اما همچنان پیشنهاد میشود که سنگ نمای تراورتن نیز با اسکوپ نصب گردد.
بنابراین باید از اتصال کامل بین سنگ و ملات مطمئن شویم تا از سقوط احتمالی سنگها جلوگیری کنیم به همین علت از انواع اسکوپ برای ایجاد گیر و دار استفاده شود که آنها نیز معرفی میگردد:
لازم به ذکر میباشد که در مجموعه کتب مقررات ملی ساختمان الزامات طراحی و اجرای نمای سنگی عنوان شده که رعایت آنها الزامی است.
استفاده از چنگک اسکوپ یا اسکوپ آماده
اسکوپ آماده قلابیست که در درون شیار بوجود میآید و پشت پلاک سنگ قرار میگیرد. این نوع اسکوپها در ابعاد و استانداردهای متنوع از جمله گالوانیزه ضد زنگ ایجاد میشود.
نصب این نوع اسکوپ به این شیوه است که ابتدا بوسیله سنگ فرز شیارهای مورب پشت سنگ پلاک ایجاد میگردد. سپس اسکوپها با یک فشار ساده وارد این شیار میشوند و اتصال بین اسکوپ و سنگ پلاک شکل میگیرد.
پس از چیدن سنگها و ریختن ملات، پایههای اسکوپ با ملات آمیخته و موجب میشود که اتصال مناسبی شکل گیرد؛ همین فرآیند موجب جلوگیری از سقوط سنگ نما در طول زمان میشود.
در زمان نصب نماهای سنگی به روش ملاتی از نکات مهم که این است که بعد از چیدن سنگها در مرحله ریختن ملات به این دلیل که وزن سنگها زیاد است این احتمال این وجود دارد تا وقتی که دوغاب پشت سنگها خشک و محکم نشده سنگها بیفتند؛ به همین دلیل نصب لقمههای سنگی با چسب جهت نگهداری موقتی سنگهای پلاک انجام میشود.
مهار سنگ پلاک بوسیله چسباندن لقمه سنگی
در این روش لقمههای سنگی در پشت سنگ پلاک با چسب سنگ چسبانده میگردند تا گیر و دار بین ملات و سنگ بوجود آید. لقمهها دارای قطر 3 تا 4 سانتیمتر میتوانند باشند اما نباید مانع از تراز و شاقولی کار گردند.
در موارد بسیار کمی از این روش استفاده میشود به عنوان نمونه به دلیل در دسترس نبودن سیم یا اسکوپ این روش را میتوان بکار برد زیرا این روش مقاومت بالایی ندارد و در اثر گذر زمان و جدا شدن لقمه از پشت تایلهای سنگی امکان افتادن پنلها زیاد میباشد.
اسکوپ با سیم گالوانیزه
در این نوع روش بعد از اجرا در پشت سنگها شیاری بوجود میآورند و سیم گالوانیزه به ضخامت 1 یا 2 میلیمتر را به شکل ضربدری از آن عبور میدهند.
به منظور جلوگیری از چسبیدن سیم به سنگ زیر سیم یک لقمه سنگی گذاشته که با نصب سنگ و ریختن ملات پشت آن بین سیم و ملات گیر و دار بوجود آمده و سنگ کاملاً مهار میگردد.
نکته مهم استفاده از این روش این است که جنس سیم باید ضد زنگ باشد تا دچار فرسودگی و خوردگی نگردد.
اسکوپ کششی
اسکوپهای کششی که نسل جدید اسکوپ هستند و ایمنی بالایی دارند که موجب مهار و نصب سنگ نما میگردند. هر اسکوپ کششی وزنی در حدود 100 کیلوگرم را میتواند تحمل نماید.
نصب اسکوپ کششی بسیار سریع و آسان بوده و موجب چسبندگی و اتصال بالا بین سنگ و ملات میشود. جهت نصب اسکوپ کششی در پشت سنگ میبایست دو شیار زاویه دار ایجاد گردد و بعد از کار گذاشتن اسکوپها میله اتصال بین دو اسکوپ با پیچ سفت میشود.
مهار سنگ بوسیله پیچ و رول پلاک
برای اجرای این روش بعد از اجرای نمای سنگ با دستگاه دریل سوراخهایی در چند نقطه از سنگ پلاک ایجاد میکنند و با کار گذاشتن پیچ و رول پلاک، سنگ نسبت به دیوار ثابت میگردد.
جنس پیچ و واشرها از گالوانیزه ضد زنگ میباشد که دارای لبه بزرگتری نسبت به دیگر پیچهاست. بعد از اینکه پیچها نصب گردید میتوان جهت زیبایی بیشتر از بتونه برای همرنگ کردن سطح سوراخها با سنگ استفاده کرد.
نمای سنگ خشک
از این روش در ابتدا در اجرای نمای سنگی برجهای ایالات متحده بکار رفته است و در سالهای اخیر نیز اجرای نمای سنگی خشک در نمای کلاسیک و نمای رومی طرفداران زیادی پیدا کرده است.
از جمله مزایای مهمی که اجرای نمای سنگی به روش خشک دارد میتوان سرعت بالای اجرا، دوام بالا و کمترین میزان پرتی را عنوان نمود.
به آن جهت که نمای سنگی از جمله گرانترین نماهای ساختمانیست بجای استفاده از نمای سنگ میشود از نمای سرامیکی استفاده کرد. همچنین اجرای نمای سرامیک خشک نیز امروزه بسیار کاربرد دارد.
مراحل اجرای نمای سنگی خشک بصورت زیر میباشد :
- شاسی کشی سطح نما
- اجرا و نصب گیره پیندار بر روی دیوار جهت نگهداری قطعات سنگ
- نصب سنگ به شکل کشویی روی شاسی
اجرای نمای سنگ ساختمان با روش خشک جزء اجراهای مدرن نما میباشد؛ جهت اجرای نمای سنگی به شکل خشک از یک مجری ساختمان باید کمک گرفته شود که بسیار کار بلد بوده و همچنین تخصص اجرای نمای سنگی به روش خشک را هم دارد.
گروه ساختمانی مانکس با سالها تجربه در اجرای نمای ساختمان میتواند شما را در دستیابی به نمای ایدهآل و مورد نظرتان کمک کند.
جهت اجرای نمای سنگی چه ابزارهای لازم است؟
- دستگاه فرز
- مفتول
- چسب مخصوص
- اسکوپ
- قلاب
ضوابط استفاده از نمای سنگ
ضوابط اجرتی نمای سنگی مطابق ضوابط شماره 714 امور فنی و اجرایی به شرح زیر، و بر طبق بند 4-3-2 مشخصات فنی کلی و حدودی برای سنگ نمای تأیید شده، تعیین میگردد :
- برای نمای ساختمان باید از سنگهایی استفاده گردد که سالم، بادوام، فاقد پوسیدگی بوده و همچنین عاری از هوازدگی، عاری از رگههای سست مارنی، پیریت، میکایی، الیوین، ترکیبات سولفاتی، سولفیدی و دیگر موادی که به موجب عوامل جوی و هوازدگی بوجود میآیند باشد.
- سنگ نما میبایست بدون شیار، درزهای باز، ترک، حفره و دیگر ایرادات و نقوصی باشد که ممکن است به انسجام ساختاری آن در خصوص استفاده مورد نظر آسیب وارد نماید و همچنین سطوح و خطوط مرئی سنگ نیز نمیبایست دارای لب پریدگی باشد.
- سنگ نما باید در برابر عوامل جوی همچون تابش خورشید، باران، گازهای موجود در هوا، بخار آب و وزش باد دارای مقاومت و استحکام لازم باشد.
- سنگ لوح برای استفاده جهت بخشهای خارجی در محیط با جو اسیدی یا در نواحی صنعتی که در آن آلودگی شدید هوا وجود دارد باید بدون نوارهای کربندار باشد؛ سنگ لوح باید دارای ظاهری طبیعی باشد.
- سطوح نمای سنگ باید یکنواخت باشد و دارای بهترین وجه کلنگی، چکشی، صیقلی یا تیشهای باشد بگونهای که رگهها و نقش طبیعی آنها بخوبی مشخص باشد.
- سنگ میبایست متراکم و همچنین دارای ساخت و بافت یکنواخت باشد و متشکل از بلورهای ریز و درجه خلوص آن تا جایی امکان زیاد باشد.
- در مقابل یخ زدگی و هوازدگی دارای مقاومت کافی باشد.
- آب درون سنگها نشت نکند و یا اینکه در آب پاشیده نگردد و با آب ترکیب نشود.
- حداکثر قدرت مکش آب برابر با 8% وزن سنگ باشد.
- دارای سختی بیش از 3 باشد.
- در خصوص سنگهای نما باید ضریب انبساط حرارتی کانیهای مختلف سنگ و همچنین ملات پشت آن نزدیک باشد تا از خرد شدن سنگ و جدا شدن ملات آن جلوگیری شود.
میزان رنگ پریدگی سنگهای تزئینی در نمای خارجی ساختمان در اثر آفتاب و هوازدگی دارای اهمیت خاصی است که باید مورد توجه قرار گرفته شود. - حداقل ضخامت مجاز سنگ پلاک نمای چسبانده شده 20 میلیتر و سنگ نمای ریشهدار 150 میلیتر میباشد.
- حداقل ضخامت مجاز سنگ نمای مهار شده بر طبق بند 4-3-3 محاسبه میگردد.
- حداقل عرض و ارتفاع سنگ بادبر در نما باید 200 و 150 میلیمتر و حداکثر بار سنگ 40 میلیمتر باشد.
- در خصوص سنگ بادبر سرتراش و بادکوبهای باید حداقل ارتفاع هر سنگ 180 میلیمتر و حداقل تراش سطوح زیری و بالایی سنگ 150 میلیمتر و سطوح جانبی آن 80 میلیمتر و حداکثر بار آن نیز 15 میلیمتر است.
- در خصوص سنگهای تمام تراش نیز میبایست سطوح سنگ با قلم تراشیده و تیشه داری گردد بگونهای که مسطح و بدون اعوجاج شود و حداکثر بار آن 2 میلیمتر میباشد.
- ارتفاع سنگ ریشهدار در نما نباید از عرض و ریشه آن بیشتر گردد.
- جذب آب، میزان حل در آب، تخلخل، پایداری در مقابل هوازدگی و مواد شیمیایی باید مطابق استانداردهای مربوطه باشد.
موارد مهم پیش از اجرای نمای سنگی
- اصلی بنا برای اجرای نما میبایست صاف و عاری از هر نوع آلودگی و گرد و غبار باشد.
- سنگهایی که استفاده میشود باید براساس ضوابط انتخاب و مصرف گردند.
- مهارهای نگهدارنده سنگ باید درست اجرا شود.
برای اجرای نمای سنگی چه مدت زمان نیاز است ؟
تعیین مدت زمان اجرای نما به پارامترهای زیر بستگی دارد :
- ابعاد سطح نما
- ارتفاع ساختمان
- تعداد کارگران
- مهندسان و استادکاران مجری
- مدت زمان لازم جهت تهیه متریال اصلی و سفارشی
- کیفیت متریال مصرفی
دیوار سنگ نمای ساختمان به چه دلیل میریزد؟
- اجرا و نصب سنگهای نما به درستی و حرفهای انجام نگرفته باشد.
- مقاومت کششی ملات سنگ کم باشد.
- نما دچار هوازدگی شود.
- حوادث طبیعی همچون زلزله و طوفان سبب ریزش نما میگردد.
- ریزش نما بر اثر نشست ساختمان انجام میشود.
جلوگیری از ریزش سنگ نمای ساختمان
ریزش سنگ نمای ساختمان با توجه به شیوه اجرای آن متفاوت میباشد در این بخش به علتهای ریزش نمای سنگی در هر یک از روشهای اجرایی پرداخته میشود.
در اجرای نمای سنگی به روش ملاتی یکی از روشهای جلوگیری از ریزش سنگ نما استفاده نمودن از اسکوپهای استاندارد است و در این حالت احتمال افتادن تایلهای سنگی کمتر میگردد.
در نمای سنگی به روش خشک احتمال افتادن تایلهای سنگی کم است البته اگر اتصالات به درستی انجام گرفته باشد؛ همچنین در اثر ریزش میشود سنگ پلاک را تعویض نمود.
نکاتی جهت نگهداری از نمای سنگی
از سنگ نما باید نگهداری شود جهت نگهداری از سنگ نما باید موارد زیر رعایت گردد:
- سنگ نما سالی یک بار شسته شود.
- جهت پاک کردن رسوبهای گچی از نمای سنگی از برس سیمی استفاده گردد.
- میتوان سنگها را با مواد سیلیکونی ضد آب پوشش داد.